Preminuo je prof. dr. sc. Jozo Marević

 

U nedjelju, 11. travnja u Zagrebu je u 81. godini života preminuo prof. dr. sc. Jozo Marević, jedan od najvećih hrvatskih leksikografa.

Rođen je 1940. u Balagovićima. Poslije završene osmogodišnje škole u Opuzenu i klasične gimnazije u Isusovačkom kolegiju u Dubrovniku (Collegium Ragusinum), diplomirao je Njemački jezik i književnost i Latinski jezik i književnost.

Prvo pretkazanje-baner
Miracolues_baner
Istjerivaci_ baner

Nakon dvogodišnjega rada u osnovnoj školi i šestogodišnjega u srednjoj školi 1971. zaposlio se u nakladniku Školska knjiga. Magistrirao je 1979. a doktorirao 1988. godine na temu pedagoškoga marketinga. Od 1990. do 1994. godine organizira i vodi nastup hrvatskih nakladnika na najvećoj svjetskoj smotri knjiga u Frankfurtu.

Organizirao je i vodio tri međunarodna znanstvena simpozija o Bleiburgu i križnim putovima te kao urednik pripremio tri knjige – zbornike radova s tih triju simpozija.

Član je mnogih domaćih i svjetskih udruga i asocijacija, između ostalih, Svjetske asocijacije kibernetičara, Njemačko-hrvatskoga društva u Hamburgu i Hrvatsko-njemačkoga društva u Zagrebu, Društva hrvatskih klasičnih filologa, Akademije odgojnih znanosti u Zagrebu. Uza to je dopisni član Akademije nauka iz San Marina.

Uz više stručnih knjiga kao leksikograf autor je šest rječnika, od kojih četiri enciklopedijska s obimom na 10 000 stranica, prevoditelj je pet knjiga, redaktor ili recenzent više rukopisa.

Godine 1988. nagrađen je 1988. Nagradom Mate Ujević te Državnom nagradom za znanost (iz područja humanističkih znanosti) za leksikografsko djelo Hrvatsko-latinski enciklopedijski rječnik kao najbolje i najuspjelije u kalendarskoj 1977. godini.

Istim obrazloženjem nagrađen je 2001. za Latinsko-hrvatski enciklopedijski rječnik, a nagradu je dodijelila Dubrovačko-neretvanska županija.

Njegovo životno djelo je Osmojezični enciklopedijski medicinski rječnik koji obuhvaća 50 tisuća medicinskih riječi i pojmova, a prostire se na 3180 stranica. Uz latinski i esperanto, pojmovi u rječniku prof.dr.sc. Joze Marevića, prevedeni su na još pet svjetskih jezika: engleski, francuski, njemački, španjolski, talijanski i hrvatski.

Pokop prof. dr.sc. Joze Marevića bit će u Velikoj Gorici.

 

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content