Gradska knjižnica Metković broji 44 439 knjiga, a lani je zabilježeno 20 816 posudbi

 

Povodom Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, a u sklopu Godine čitanja danas se održava deseta manifestacija „Noć knjige“ – najmasovnije kulturno događanje u Hrvatskoj.

Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja te razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu, Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi, s tisućama organizatora programa diljem Hrvatske.

Programu Svjetskoga dana knjige, ali i Noći knjige i ove se godine priključila Gradska knjižnica Metković koja je organizirala predstavu za djecu „Nemaš pojma, Grizlijane!“ te izvrsnu izložbu fotografija „Knjiga u kadru“ autora Jure Divića.

Iako su u protekloj godini sve kulturne manifestacije održane u pandemijskom okruženju te uz posebne epidemiološke mjere, broj čitatelja u Gradskoj knjižnici Metković nije se promijenio.

Tako je metkovska knjižnica u 2020. imala 1900 članova, a među njima je 983 djece do 14 godina. Knjižni fond broji 44 439 knjiga, pri čemu je lani nabavljeno novih 1812 svezaka, a u prošloj godini zabilježeno je 20 816 posudbi.

„Svako područje ima svoju publiku, međutim najviše se čita beletristika, znanstveno-fantastična literatura, stripovi, biografije itd. Kada je broj posudbi u pitanju, u ‘tijesnoj borbi’ su ljubavni romani i krimići, a dosta se čitaju i obiteljske knjige, odnosno knjige o ljudskim životima. U prošloj, 2020. godini najviše puta posuđivale su se knjige talijanske književnice Elene Ferrante, za koju kažu da piše pod pseudonimom. Upravo je njena knjiga ‘Mučna ljubav’ posuđena najviše puta, odnosno 32 puta. Na dječjem odjelu najviše posudbi, odnosno njih 40 broji ‘Družba Pere Kvržice’, a na drugom  mjestu je ‘Dnevnik Pauline P.’ s 34 posudbe. Kada je u pitanju 2021. godina, najposuđivanija knjiga je ‘Djevojka, žena, drugo’, autorice Bernardine Evaristo koja je u prva tri mjeseca posuđena čak 15 puta. Naravno, čitaju se i hrvatski autori. Najpopularnija autorica je Julijana Matanović, uvijek rado čitana i tražena. Tu su Jurica Pavičić, Ivan Aralica, Miljenko Jergović, i brojni drugi. Naravno čita se i hrvatska poezija, a sve su popularniji i mladi autori poput Olje Savičević Ivančević itd.“, kazala je Vidović

Iako je broj čitatelja u Gradskoj knjižnici Metković ostao isti kao i prije pandemije koronavirusa, ona je ipak najviše utjecala na one najmlađe čitatelje.

„Epidemija je utjecala na naš rad ponajviše zbog ograničenoga broja ljudi koji istovremeno mogu boraviti u knjižnici te zbog nemogućnosti zadržavanja. To se najviše osjeti na dječjem odjelu jer igraonica više nije dostupna i upravo ona svima najviše nedostaje. Naime, poznato je kako je članarina za djecu u našoj knjižnici besplatna, tako da mi imamo mnogo naših malih korisnika koji s mamama dolaze na naš dječji odjel i u igraonicu, u kojoj trenutno, zbog epidemioloških mjera ne mogu boraviti. Također, pandemija se dosta odrazila i na učenike osnovnih škola te studente koji koriste učionicu. Iako je ona trenutno otvorena, broj je ograničen na tri mjesta.  Tako da možemo reći da je pandemija najviše utjecala na te dvije skupine naših čitatelja, ali generalno, nije utjecala na čitanje u Metkoviću. Metkovci i okolna mjesta i dalje koriste Gradsku knjižnicu Metković i nadam se da će tako i ostati“, zaključila je Vidović.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content