Most optužio gradonačelnika Milana da projektom Aglomeracija Metković prikuplja izborne bodove, on im odgovorio: „U izbornoj kampanji 2017. obmanuli ste građane“

"Tijekom predizborne kampanje 2017. godine obmanuli su javnost i rekli da bi radovi trebali početi za mjesec dana. Kako? Bez lokacijske i građevinske dozvole", pita se gradonačelnik Milan.

 

Danas su u Splitskoj ulici započeli radovi na Aglomeraciji Metković – jednome od najvećih i najvažnijih projekata u povijesti grada.

Tim povodom održana je i uvodna konferencija projekta na kojoj je istaknut proces koji je Grad prošao do početka radova, način njihova odvijanja te sve ono što će u konačnici donijeti građanima Metkovića, pri čemu je najvažnije istaknuti kako će njihovom realizacijom 95 % grada biti spojeno na kanalizacijsku mrežu.

Netom prije samoga početka radova, odnosno uvodne konferencije Most Metković je uputio priopćenje za medije naslovljeno „Mostovim projektom Aglomeracija Metković gradonačelnik Milan skuplja izborne bodove“.

U priopćenju su se, između ostaloga, dotakli kako ih je po dolasku na vlast 2013. godine dočekao projekt Jadran II kojim bi se izgradilo tek tridesetak posto vodnokomunalne infrastrukture grada Metkovića. Uvidjevši da se može riješiti mnogo više od onoga što je obuhvaćeno tim projektom, raskinuli su postojeći ugovor te pristupili izradi novoga, širega te povoljnijega projekta koji bi obuhvatio 95 % kućanstava.

Iz Mosta nadalje pišu kako je tadašnja gradonačelnica Katarina Ujdur 2016. godine Vladinu Povjerenstvu za strateške projekte poslala Prijedlog da se taj novi projekt uvrsti među strateške projekte RH, a Vlada RH je u lipnju 2017. donijela Odluku o proglašenju projekta Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Grada Metkovića strateškim investicijskim projektom RH.

„I to je povijest ovoga projekta. Što je onda četiri godine radio Dalibor Milan? Da, priznajemo trebalo je dovršiti posao na izvlaštenju, no tu je Dalibor Milan mogao pomoći i prije nego je postao gradonačelnik (dok je radio u Općinskom sudu Metković), ali nije se baš potrudio. Nažalost, nije se previše potrudio ni u svom gradonačelničkom mandatu. Za gotovi Projekt kojeg smo mu ostavili trebalo mu je pune četiri godine do ovih izbora“, poručili su iz Mosta.

Odgovor gradonačelnika Milana 

Na Mostovo priopćenje osvrnuo se i gradonačelnik Dalibor Milan poručivši da su oni predizbornoj kampanji lokalnih izbora 2017. obmanuli građane.

„Posljednjih dana u lokalnim medijima možemo čuti kako nas prozivaju da smo četiri godine držali projekt u ladici, te da smo ga sada pred lokalne izbore aktivirali. To samo govori o temeljnom nepoznavanju projekta i problematike vezane uz ovaj veliki i sveobuhvatni projekt. Tijekom predizborne kampanje 2017. godine obmanuli su javnost i rekli da bi radovi trebali početi za mjesec dana. Kako? Bez lokacijske i građevinske dozvole. Na trasi od 42 kilometra niti jedan metar trase vlasnički nije bio uređen, niti bi ikad bio riješen na način na koji su krenuli, ne zato što nisu htjeli, nego zato što nisu znali. O problematici rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao Viši sudski savjetnik koji je radio na tim poslovima, više puta sam upozoravao vodstvo Grada Metkovića, međutim nisu shvaćali ili nisu željeli shvatit o čemu je riječ, jer po starom dobrom običaju oni znaju sve najbolje. Kada sam preuzeo odgovornost za upravljanje Gradom, na prvom sastanku u Hrvatskim vodama u Zagrebu, gospoda iz Hrvatskih voda su nas upoznala s činjenicom kako je metkovski projekt Aglomeracije najnespremniji u Republici Hrvatskoj od svih projekata te vrste“, poručio je Milan te dodao kako su on i njegov tim odmah po dolasku na vlast krenuli u rješavanje problema.

„Građani Metkovića itekako moraju znati kako je lokacijska dozvola ishođena u rujnu 2017. godine, otprilike 3 mjeseca nakon mog dolaska na čelo Grada. Odmah smo prionuli rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na gotovo 400 parcela, odnosno provođenju postupka potpunog i nepotpunog izvlaštenja na predmetnim parcelama. Nakon što smo dokazali pravni interes, građevinsku dozvolu dobili smo u listopadu 2018. godine. Nakon ishođene građevinske dozvole, krenuli smo s pripremom dokumentacije za apliciranje, te smo sredstva ugovorili u srpnju 2019. godine na Svečanoj sjednici Grada Metkovića.

Ono što je također bitno istaknuti kako smo u sklopu projekta morali provesti 6 postupaka javnih nabava, te da smo 5 postupka uspješno proveli i ugovorili bez žalbi, što smatramo velikim uspjehom i dobro odrađenim poslom, dok se šesti postupak privodi kraju. Zaključno, MOST kao i obično banalizira aktivnosti vezane uz ovaj projekt i žao mi je što su našim sugrađanima najavili provedbu projekta već u 2017. godini, iako su bili svjesni da je projekt tek u povojima. I na kraju, ovo nije projekt MOST-a, HDZ-a, Dalibora Milana, Bože Petrova, niti Katarine Taslak, već svih građana grada Metkovića“, istaknuo je gradonačelnik Milan.

 

Exit mobile version
Skip to content