Župan Dobroslavić povodom Dana DNŽ: „Nastavljamo graditi županiju kao sigurno i prosperitetno područje“

 

Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića u Kazalištu Marina Držića održana je Svečana akademija Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj su dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je redatelju i književniku Stijepu Mijoviću Kočanu, nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju novinarki dodijeljene su novinarki Silvi Capurso, Ligi protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet kao i Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Samostanu sv. Dominika u Dubrovniku, Hrvatskom glazbenom društvu Sv. Cecilija iz Korčule te Hrvatskom nogometnom klubu Slaven iz Grude (Konavle.)

dina_baner
Zemlja loših

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prilikom istaknuo kako se zbog pandemije ove godine nešto skromnije obilježava Dan županije nego inače, ali kao i uvijek svečano i dostojanstveno.

”Svevišnji je nama na hrvatskom jugu dodijelio prelijepi prostor za življenje. Naši stari gradili su i čuvali taj prostor. Naši branitelji obranili su ga u 90-tim od velikosrpske agresije. Mi ga izgrađujemo i čuvamo za našu djecu i za djecu naše djece. Uvezujemo ga čvrsto i neodvojivo u hrvatski teritorijalni korpus, ondje gdje oduvijek i zauvijek pripadamo. Spajamo ga s maticom Pelješkim mostom, milenijskim projektom kojim se s pravom diči cijela Hrvatska. Povezujemo ga sa novih sedam luka kroz program Vlade za bolje povezivanje otoka. Povezujemo Lastovo svakodnevnom katamaranskom vezom s Dubrovnikom. Povezujemo ga po prvi put stalnom Hitnom helikopterskom medicinskom službom i omogućujemo “zlatni sat” za sve naše sugrađane”, rekao ja ovom prilikom župan Dobroslavić te na tome, u ime svih sugrađana zahvalio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru Davoru Božinoviću, ministru Viliju Berošu i saborskom zastupniku Branku Bačiću.

”Pripremamo daljnje povezivanje županije autocestom i brzim cestama. Pred realizacijom su još dvije luke. Pripremili smo cjelovitu obnovu Opće bolnice Dubrovnik, zaštitu od zaslanjenja Neretvanske doline i druge projekte na dobrobit naših građana i naših gospodarstvenika. Svime ovime razvijamo županiju, ali i ujednačavamo kvalitetu življenja na svakom njenom dijelu. Osiguravamo ono što svatko zaslužuje: podjednaku kvalitetu življenja i podjednake izglede u životu. Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom osiguravamo ekološku stabilnost naše županije i njenu sigurnu turističku budućnost. Noćne more o zatrpanosti smećem ostat će iza nas. Svime ovime uvećat ćemo postignuti rezultat od povučenih 7 milijardi kuna za projekte financirane fondovima EU, čime smo rekorderi u Hrvatskoj”, napomenuo je on.

Naglasio je kako nam svima pandemija COVID-19 zagorčava živote već dulje od jedne godine, no kako se Županija i država dobro nose s tim izazovom.

”Hvala Vladi, nacionalnom i županijskom stožeru na dobrom vođenju borbe protiv pandemije. Hvala zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti te borbe, i koji se uspješno nose s ovom globalnom zarazom. Hvala svim drugim službama, gradovima i općinama, udrugama koje su pomagale u toj borbi. Hvala našim sugrađanima na odgovornom ponašanju, pridržavanju mjera i odazivanju na cijepljenje. Cijepljenje je jedini način uspješne borbe za zdravlje naših sugrađana i ključna pretpostavka normalne turističke sezone koja nam treba i koju očekujemo već ove godine. Hvala Vladi na razumijevanju naših potreba i potpori svim našim projektima. Ovakvog razumijevanja sa središnjom vlasti nije nikad do sada bilo. Ova županija potvrdila se kao odgovorna i uspješna regionalna jedinica. Optimistično gledamo na budućnost, nastavljamo graditi županiju kao sigurno i prosperitetno područje, regiju kvalitetnog življenja, razvijanu na temeljima tradicionalnih vrjednota našega naroda, naše vjere, posebno na vrjednotama Domovinskog rata”, rekao je župan Dobroslavić.

Ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade, Davor Božinović istaknuo je kako je proteklih godina županija pozicionirana kao partner na brojnih područjima, prvak je u gospodarenju pomorskim dobrom i korištenju sredstava iz EU.

”Modernizirana je zračna luka, bolnica, poduzetnički inkubator, obnovljene su škole, a uz to se štiti baština, pripremaju brojni projekti. Sve to činite uz brigu za tradicionalne vrednote uz brigu za umirovljenike i druge. I mi smo ponosni zbog razvijenosti, a Vlada je uvjerena za daljnji razvoj i učinkovitost”, rekao je Božinović te naglasio kako je zadovoljan radom dubrovačke policije za koju je najavio ulaganje od dodatnih 20 milijuna kuna.

Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Branko Bačić čestitao je Dobroslaviću i stanovnicima Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinog zaštitnika.

”Naša županija je treća po indeksu razvijenosti u Hrvatskoj i to je potvrda rada, ali i pred nama su brojna očekivanja kako bi tim putem nastavili. U predizborno vrijeme čujemo ponovno neke glasove koji problematiziraju postojanje županija. Taj teritorijalni ustroj pokazao se ispravan upravo ovdje. Vaš rad je pokazatelj kako je dobro imati regionalnu instituciju koja brine o životu na ovom prostoru. Najbolje se to pokazalo kada prolazimo kroz zdravstvenu i gospodarsku krizu”, napomenuo je Bačić.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako je u ovo krizno vrijeme važno da i dalje ostanemo složni u brizi za javno dobro.

” U našoj je povijesti bilo trenutaka i događaja na koje nismo mogli utjecati ili jednom odlukom otkloniti, ali radeći zajedno s istim plemenitim ciljem, zajedničkim snagama i sinergijom koju danas imamo na relaciji Grad – Županija željeni rezultati uvijek su se lakše ostvarivali. Dubrovačko-neretvanska županija vratit će se ponovno u isti i siguran kolosijek. Stabilnost i sigurnost održali smo za vrijeme pandemije i tako će biti nakon nje”, rekao je Franković te se zahvalio županu Dobroslaviću na ustrajanju u naporima da dođe do realizacije Pelješkog mosta kada su ga drugi nazivali ‘iluzijom za budale’.

Dan županije njenim žiteljima čestitao je također Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

”Lako je biti uspješan i produktivan kad surađujete s prijateljima i dobronamjernim ljudima. Istaknuti ću liderstvo župana Nikole Dobroslavića u uspješnosti vođenja ovog vašeg prostora, ali i vizionarski iskorak kad je prekogranična suradnja, osobito djelovanje Jadransko-jonske euroregije kojoj zajednički pripadamo. Sveti Leopold, nebeski zaštitnik ovog dijela Bogom dane Hrvatske, imao je posebnu poruku o vjeri i ona je obilježila njegov ovozemaljski život. Kroz sva stoljeća imali ste iskušenja i izazove povijesti i sadašnjosti, no imali ste tu vjeru i snagu na čemu vam čestitam. Zato je Dubrovačko-neretvanska županija jedna od vodećih kulturnih, ali i turističko-gospodarskih središta Jadrana te Mediterana”, rekao je Herceg.

Svečanoj akademiji prethodila je Sveta misa u crkvi Gospoe od Milosrđa, a na dubrovačkom gradskom groblju Boninovo položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Svečanostima su nazočili i potpredsjednica EK Dubravka Šuica, državni tajnik Frano Matušić, zamjenici župana Joško Cebalo i Žaklina Marević, predsjednica IX. saziva Županijske skupštine Vilma Kosović i drugi uzvanici.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content