Home Novosti U Hrvatskoj protiv koronavirusa cijepljena svaka treća odrasla osoba

U Hrvatskoj protiv koronavirusa cijepljena svaka treća odrasla osoba

Povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bol na mjestu primjene, bol u mišićima, opća slabost, zimica, umor, crvenilo na mjestu primjene, bol u zglobovima i mučnina su najčešće prijavljene nuspojave cjepiva.

 
 

Na dan 19. svibnja utrošeno je 43.890 doza cjepiva čime je broj osoba cijepljen najmanje jednom dozom dosegao 1.109.161, dok je 341.008 osoba cijepljeno s dvije doze. Time je 27 % ukupnog stanovništva, odnosno 33 % odraslog stanovništva cijepljeno najmanje jednom dozom.

Sukladno navedenim podacima s platforme eCijepih, na dan 20. svibanj u Republici Hrvatskoj je cijepljena svaka treća osoba, što predstavlja velik pomak i napredak. 
 

U Hrvatskoj su registrirane 3.404 prijave sumnji na nuspojave cjepiva protiv Covida-19, što znači da je svaka 326. cijepljena osoba prijavila nuspojavu, piše u današnjem izvještaju Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Kako prenosi Tportal, od ukupnog broja prijava, njih 1.699 odnosi se na Pfizer, 1.415 na AstraZenecu, 274 na Modernu i 12 na cjepivo Johnson&Johnson. Za još četiri prijave nije zaprimljena informacija o proizvođaču.

Prema dosadašnjim podacima, ističu iz HALMED-a, razlike u broju prijava sumnji na nuspojave ne upućuju na razlike u sigurnosti cjepiva te ističu da je omjer između broja zabilježenih prijava i primijenjenih doza približno jednak kod svih cjepiva. 

Čak 81 posto prijava “nisu ozbiljne”, a 19 posto ih je ocijenjeno ozbiljnima, utvrdila je stručna grupa HALMED-a i HZJZ-a koja ocjenjuje prijave sumnji na nuspojave. Povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bol na mjestu primjene, bol u mišićima, opća slabost, zimica, umor, crvenilo na mjestu primjene, bol u zglobovima i mučnina su najčešće prijavljene nuspojave cjepiva.

Riječ je o nuspojavama najčešće blagog do umjerenog intenziteta koje spontano prolaze za par dana ili uz primjenu simptomatske terapije poput hladnih obloga, lijekova protiv bolova i lijekova za snižavanje povišene tjelesne temperature.

Kod odraslih osoba mlađe do srednje dobi zabilježene su ozbiljne nuspojave, najčešće kao reakcije preosjetljivosti koje se manifestiraju kao svrbež, osip i koprivnjača, ubrzo nakon primjene cjepiva, piše Tportal. Antialergijski lijekovi primijenjeni su u tim slučajevima i sve osobe su se brzo oporavile. Pareze lica, odnosno periferne slabosti jedne strane lica, rjeđe su zabilježene. Ove reakcije uglavnom su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće se rado i prolaznom stanju, objašnjavaju iz HALMED-a.

Nijedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom, za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem, za sada nije prijavljena. 

Exit mobile version