30. obljetnica prve postrojbe HV-a u dolini Neretve i DNŽ

 

Obilježavajući 30. obljetnicu prve postrojbe HV-a na ovom području članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade podružnice Dubrovačko-neretvanske županije posjetili su danas grobove poginulih pripadnika pok. Renata Čovića u Slivnu, pok. Eugena Erjauca u Doljanima, pok. Marija Nikolića na Bagalovićima i pok. Stjepana Dropulića u Pločama gdje su položili cvijeće i zapalili svijeće.

Na današnji dan u Metkoviću ustrojena je prva profesionalna postrojba ZNG-a u dolini Neretve i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, “A” satnija ZNG-a Metković. U barakama nekadašnjeg građevinskog poduzeća ‘Beton’ u Industrijskoj ulici, nasuprot današnje crpke auto-plina, uređena je vojarna satnije ZNG sa spavaonicama, uredom, restoranom i pistom za postroj. 120 momaka 1. lipnja se postrojilo bez odora i naoružanja, samo sa srcem na početku stvaranja neovisne Hrvatske. Nekoliko komada naoružanja sa sobom su donijeli pripadnici pričuvnog sastava MUP-a. Satnija je ustrojena od mladića s područja bivše Općine Metković, kao i mladića iz zagraničnog područja Zapadne Hercegovine. Dana 10. lipnja satniji se priključuje 15 redarstvenika iz središta za obuku iz Valbadona te 11 redarstvenika iz središta za obuku iz Kumrovca sa naoružanjem i opremom. Prvo naoružanje postrojba je dobila u srpnju, češke zbrojevke, a malo više u svom prvom borbenom djelovanju 14. rujna u akciji „Zelena-tabla-Mala Bara“ gdje je odigrala presudnu ulogu u osvajanju skladišta naoružanja, kao i u borbi s minolovcima na Sidrištu u Pločama. U toj akciji satnija je imala trojicu ranjenih pripadnika. Prve odore sašivene su od maskirnog platna za lovačka odijela, u nekadašnjoj Jugoplastici na mjestu današnje stambene zgrade kod kružnog toka na desnoj obali Neretve. Do kraja 1991.godine i tijekom 1992. godine satnija sudjeluje u borbama na južnom bojištu od Slanog do Stona te obrani Dubrovnika gdje je imala jednog zarobljenog pripadnika.

Kroz satniju je tijekom 1991.-1992. do početka 1993. godine prošlo oko 200 pripadnika, 26 je ranjeno, 6 je preminulo nakon rata, 3 su poginula u drugim postrojbama, a tri kao pripadnici ove satnije: pok. Renato Čović 1991.godine, pok. Eugen Erjauc 1992.godine i pok. Mario Nikolić-Kiš 1993.godine.

Početkom 1993. godine postrojba se izvlači s južnog bojišta na zadarsko gdje u sastavu 3. bojne 4. gardijske brigade sudjeluje u akciji Maslenica istaknuvši se u tromjesečnim teškim borbama. U akciji Maslenica satnija je imala jednog poginulog i 17 ranjenih pripadnika. Njeni preostali pripadnici kao već iskusni časnici i dočasnici do kraja Domovinskog rata sudjeluju u svim borbenim operacijama 4. gardijske brigade, operaciji ZIMA 94 u kojoj pogiba pripadnik satnije pok. Stjepan Dropulić iz Ploča, zatim oslobodilačkim operacijama tijekom 1995.godine: SKOK2, LJETO 95, OLUJA, MAESTRAL i JUŽNI POTEZ.

U ranijem dijelu svečanosti obilježavanja 30.obljetnice na Unki je nacrtan mural sa grbom ove postrojbe, a u subotu je održan šahovski turnir u Metkoviću. Svečanost se nastavlja večeras svetom misom u crkvi sv. Ilije u 19 sati za poginule branitelje. U nedjelju 6. lipnja u 9 sati na Unki kod mosta će se održati svečanost imenovanja „Šetališta A satnije ZNG Metković“ nakon čega će sudionici položiti vijence kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu kralja Tomislava i završiti svečanost u Vidu turnirom u boćanju.

 

FOTO I TEKST: Branko Markota

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content