U Hrvatskoj od danas možete izvaditi covid potvrdu

 

U Hrvatskoj od danas možete izvaditi EU digitalnu covid potvrdu. Vlada je u ponedjeljak uspostavila nacionalni sustav izdavanja potvrde koji je od utorka počeo funkcionirati.

Pokrenuta je i internetska stranica na kojoj građani mogu dobiti sve potrebne informacije. Potvrda se može zatražiti preko sustava e-Građani ili u podružnicama HZZO-a. Neovisno o verziji, potvrda će sadržavati QR kôd s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost.

Prvo pretkazanje-baner
Miracolues_baner
Istjerivaci_ baner

Sustavu za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda možete pristupiti preko internet stranica www.eudigitalnacovidpotvrda.hr putem poveznice ZATRAŽI POTVRDU na vrhu Internet stranice. Također, sustavu možete pristupiti direktno putem stranica e-Građani odabirom područja ZDRAVLJE iz kataloga usluga. U ovom području odaberite e-Uslugu EU digitalna COVID potvrda te pratite korake prijave.

Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu. 

U slučaju da potvrdu odlučite izvaditi preko sustava eGrađani, za početak morate podnijeti zahtjev tako što ćete unijeti svoj OIB i e-mail adresu na koju će biti dostavljena COVID potvrda u PDF formatu. Nakon toga kreirat će vam se zahtjev, a u sustavu e-Građani možete provjeriti koji je njegov status, odnosno je li još uvijek u obradi ili za izvršen.

U slučaju da zadovoljavate kriterije za izdavanje potvrde, ona će vam ubrzo stići na e-mail adresu.

Potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda i drugih važnih podataka. EU digitalna COVID potvrda sadrži QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis.

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza RH i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama koje bi u dogledno vrijeme mogao donijeti Nacionalni stožer.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content