Premijer Plenković: „Cijepljenje je jedini način da se potpuno vratimo u normalan život i ukinemo preostale mjere“

 

Na početku današnje sjednice Vlade RH premijer Andrej Plenković govorio je o epidemiološkoj situaciji.

Naglasio je kako je tjedni prosjek dnevnog broja potvrđenih slučajeva zaraze 11 puta manji nego prije sedam tjedana, ali i kako je ritam cijepljenja u posljednje vrijeme usporio, zbog smanjenog interesa građana.

„Danas imamo 40,8 posto cijepljenih odraslih osoba najmanje prvom dozom, iako smo osigurali dovoljno cjepiva da taj postotak bude znatno veći. Stoga još jednom apeliram na sve koji se još nisu cijepili da to učine i da ne oklijevaju“, istaknuo je premijer i poručio kako je to jedini način da se potpuno vratimo u normalan život i ukinemo preostale mjere.

„Već prva doza cjepiva učinkovito štiti od ozbiljnih oblika oboljenja. Ponavljam da je statistika neumoljiva – na 45 potvrđenih slučajeva, jedna osoba će, nažalost, preminuti u roku od dva tjedna. To je znatno veći rizik od rijetkih ozbiljnih nuspojava čiji je red veličine od jedan slučaj na 100.000 ili manji od toga. Dakle, cijepljenje je neusporedivo manji rizik od zaraze virusom, koji je već odnio više od 8100 života. cijepljenjem ne štitimo samo zdravlje i živote, nego i naše gospodarstvo, a to znači da time štitimo svoje radno mjesto, svoja primanja, i slobodu i pravo na normalan društveni život. Ako ne postignemo 50 posto cijepljenih odraslih do kraja lipnja, nećemo moći ublažavati preostale mjere, što nikome nije u interesu.  Ako to ne postignemo, nećemo imati uspješnu turističku sezonu, a to potencijalno znači dodatan gubitak za naše gospodarstvo onoliko koliko nas je već koštala pandemija“, naglasio je premijer.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije