Home Kultura Kulijina ‘Igra oblika i forme’ izložena u Galeriji GKS-a

Kulijina ‘Igra oblika i forme’ izložena u Galeriji GKS-a

Opus Kulijine 29. samostalne izložbe čini 50 minijaturnih drvenih skulptura te 25 slika rađenih u tehnici akrilika na platnu.

 

U Galeriji Gradskoga kulturnoga središta Metković otvorena je izložba slika i drvenih skulptura ‘Igra oblika i forme’ autora Ivice Ivaniša Kulije.

Opus Kulijine 29. samostalne izložbe čini 50 minijaturnih drvenih skulptura te 25 slika rađenih u tehnici akrilika na platnu, a uz autora otvorile su je ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč te profesorica Dubravka Šešelj.

U tekst prenosimo dio predgovora iz kataloga izložbe koji je napisala Dubravka Šešelj.

Cijelim slikarskim opusom dominiraju čiste plohe različitih boja čiju geometrijsku smirenost u jednostavnom ritmu umjetnik narušava zanimljivom teksturom, koja se proteže kroz sve slike i daje jednu zanimljivu razigranost. Umjetnik ostaje i dalje vjeran svojem eksperimentiranju kistom i bojom, služeći se različitim geometrijskim oblicima u izričaju, kojima udahnjuje vlastitu osobnost i potiče promatrača na razmišljanje. Osim slika, Ivica Ivaniš Kulija eksperimentira i u punoj plastici te nam se predstavlja većim brojem minijaturnih drvenih skulptura. Umjetnik se igra obrađujući drvo te stvara zanimljive konstrukcije. Zapravo, riječ je o jedinstvenoj seriji skulptura varijabilnih oblika, koje čine zasebnu tematsku i oblikovnu cjelinu. Na nekima je bitno naglašen minimalizam forme. Oslanja se ponajprije na vlastitu iskustvo i vizije koje se odlikuju intenzivnom osobnom maštom i vještinom. To su samostalni objekti, ali i potencijalni konstruktivni elementi za neku novu formu, buduću skulpturu ili prostornu instalaciju. Uspoređujući umjetnikove slike sa skulpturama, nameće se dojam međusobne povezanosti jednostavnim formama i oblicima koji se na neki način nadopunjuju, kako ritmom i razigranošću, tako i svojom jednostavnošću“, napisala je Šešelj.

Ivica Ivaniš – Kulija rođen je u Metkoviću 1952. godine gdje i danas živi i radi. Slikarstvom se bavi od 1979. godine, a prvu samostalnu izložbu postavio je u svome rodnom gradu 1988. godine te je od tada prisutan u likovnom životu Metkovića, ali i šire.

Predstavio se na petnaestak skupnih te 29 samostalnih izložbi, a mnoge od njih su bile humanitarnoga karaktera. Poseban stvaralački dio u životu Kulije čini izrada povijesnih brodova te mnogobrojnih scenografija.

Exit mobile version
Skip to content