Home Život grada Anamarija Batinović: „Metković je uvijek u srcu i bilo bi jako lijepo...

Anamarija Batinović: „Metković je uvijek u srcu i bilo bi jako lijepo spojiti srce i posao“

Anamarija je rodom iz Krvavca II, a nakon završene Osnovne škole Stjepana Radića u Metkoviću te srednje Prirodoslovno-tehničke škole u Splitu, svoje obrazovanje je odlučila nastaviti na splitskom Pomorskom fakultetu.

 

„Moja obitelj je vezana za more i pomorski život. U mojoj generaciji smo to brat i ja – on se otisnuo na pučinu, a ja sam svoju strast prema pomorstvu pronašla na kopnu među dokumentacijom za pomorstvo, pravnim regulativama i konvencijama“, istaknula nam je Anamarija Batinović, najbolja studentica Pomorskoga fakulteta u Splitu.

Anamarija je rodom iz Krvavca II, a nakon završene Osnovne škole Stjepana Radića u Metkoviću te srednje Prirodoslovno-tehničke škole u Splitu, svoje obrazovanje je odlučila nastaviti na splitskom Pomorskom fakultetu. Odnedavno nosi titulu mag. ing. pomorskoga menadžmenta, a s prosjekom ocjena 5,0 nagrađena je i Rektorovom nagradom za izvrsnost.

Kako i sama ističe, za takav uspjeh bilo je potrebno mnogo rada i odricanja, ali ne krije kako joj je upravo đačko doba najljepše.

„Kažu da je od kolijevke do groba najljepše đačko doba i to mogu potvrditi. Tijekom studiranja obavljala sam razne studentske poslove, bila demonstrator na nekoliko kolegija i član studentske udruge. Osim što zahtijeva upornost, trud, a ponekad i odricanje, studiranje ima svoje čari, posebno kad živite u studentskom domu. Naravno da je uloženo dosta rada i truda, ali uvijek sam se vodila motom da dobre stvari zahtijevaju vremena“, naglašava Anamarija.

Teorijska i praktična nastava

Tijekom studiranja na Pomorskome fakultetu susrela se s teorijskom i praktičnom nastavom koja ju je, ističe, vrlo dobro pripremila za tržište rada. Iako su posljednje dvije akademske godine, zbog pandemije koronavirusa, bile izuzetno izazovne za studente, upravo su one, naglašava Anamarija, bile uvod u život djelatnika u pomorskom sustavu.

„Svoj fakultet ocijenila bih s odličnom ocjenom, iako uvijek ima mjesta za napredak.  Teorijski nas je pripremio za tržište rada, dok praktični dio ovisi o nama i potražnji na tržištu. Iako smo imali nekoliko kolegija gdje smo učili o  poslovnom ponašanju; poslovne vještine, verbalna i neverbalna komunikacija je nešto što mi sami moramo razviti. Kad završite studiranje morate se pripremiti da će biti mnoštvo poslanih mailova, a mali broj onih koji vam se vrate i zahvale na vašoj zainteresiranosti za suradnju, dok ne dođe onaj koji će vas najviše obradovati, a to je da ste primljeni na neko radno mjesto. Ova pandemija utjecala je na sve pa tako i na sustav školstva. Redovna nastava je bila praktičnija zbog terenske nastave i izravne komunikacije s profesorima. S mog stajališta, posljednja godina studija je bila uvod u život iz razloga što je posao u pomorskim uredima ili agencijama povezan online sustavom te se komunikacija dosta temelji na e-mailovima te radu ispred računala“, ističe Anamarija te dodaje kako će joj iskustvo u poslovnom svijetu pomoći oko odluke o nastavku obrazovanja na poslijediplomskom studiju.

„Trenutno sam u potrazi za poslom u struci. Nažalost, zbog pandemije koja se negativno odrazila na sve aspekte života, pa tako i poslovnoga svijeta, jako je teško dobiti posao odmah po završetku studiranja. Ali, tu je uvijek pozitivan stav da će se sutra biti bolje, pa tako i u poslovnom svijetu. Nadam se da će mi poslovno iskustvo biti jaka pozadina pri odluci oko poslijediplomskog studija, prvenstveno iz razloga istraživanja i proučavanja te rada na znanstvenim radovima“, odgovorila je Anamarija na pitanje o svojoj budućnosti poslije fakulteta koju vidi i u svom rodnom Metkoviću.

„Metković je uvijek u srcu! Kako bi Spaček rekao – ‘Metkoviću opet ću ti doći’. Iskreno ću reći – studirali, putovali ili prevodili se u inozemstvu, kad čujete tu pjesmu srce zaigra da se vratimo nazad u svoj grad, a bilo bi jako lijepo spojiti srce i posao“, zaključila je Anamarija.

Exit mobile version
Skip to content