Home Život grada Godina dana od smrti akademskog kipara Nikole Vučkovića

Godina dana od smrti akademskog kipara Nikole Vučkovića

Danas se navršava godina dana od smrti akademskoga kipara Nikole Vučkovića koji je, nakon borbe s teškom bolešću, preminuo 16. lipnja 2020. u 65. godini života.

 

Danas se navršava godina dana od smrti akademskoga kipara Nikole Vučkovića koji je, nakon borbe s teškom bolešću, preminuo 16. lipnja 2020. u 65. godini života.

Nikola Vučković rođen je 5. siječnja 1956. u Metkoviću, gdje je završio osnovnu školu. Školu primijenjenih umjetnosti završio u Splitu, a kiparstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Radio je kao redovni profesor kiparstva i kiparske tehnologije na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu te kao gostujući profesor kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izradio je 11 spomenika i skulptura za javne prostore u Hrvatskoj i BiH, među kojima Spomenik žrtvama Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije na Bistrini te Spomenik žrtvama Drugoga svjetskoga rata župe Hrasno. Autor je grba i zastave Grada Metkovića te velikoga i maloga štita kneza Domagoja, koji se dodjeljuju pobjednicama Maratona lađa na Neretvi.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada Opuzenskog salona, Prva nagrada za crtež na Analu crteža BiH Grand-Prix Mostara, Nagrada za skulpturu Križni put na izložbi Pasionske baštine u muzeju Mimara u Zagrebu i Prva nagrada za rješenje spomenika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije.

Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Maleziji, a sa suprugom, akademskom slikaricom Draganom Nuić-Vučković, u obiteljskoj kući na Pecari držao je NV galeriju u kojoj su često organizirane brojne izložbe.

Exit mobile version