Projekt MoST – održan info dan i partnerski sastanak

 

U sklopu projekta MoST koji se provodi u Dolini Neretve, pilot-području prepoznatom kao jednom od tri područja s najizraženijim utjecajem morske soli na zaslanjenost tala u Hrvatskoj, Regionalna agencija DUNEA organizirala je info dan i partnerski sastanak, na kojima su sudjelovali predstavnici projektnih partnera iz Hrvatske i Italije.

Naime, upravo u sklopu projekta MoST se na više lokacija na području Doline Neretve provode mjerenja saliniteta, a kako bi se smanjio negativan učinak prodora slane vode i zaštitila poljoprivredna proizvodnja i okoliš. Tako je organiziran Info dan u hotelu Narenta u Metkoviću, a potom i posjet pilot-području projekta u čemu su, osim projektnih partnera iz Italije i Hrvatske, sudjelovali predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, gradova i općina, javnih ustanova, kao i predstavnici škola i tvrtki koji su blisko povezani s aktivnostima projekta. Sve prisutne pozdravili su  pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske županije Miho Baće te zamjenik ravnateljice Regionalne agencije DUNEA Bruno Bebić.

Godzilla_baner
Noina arka
Majčinski instinkt

Tom prilikom je naglašeno kako je ovaj projekt vrlo važan za budućnost doline Neretve jer će projektni rezultati predstavljati važan korak u poboljšanju kvalitete podzemnih voda i rješavanju problema zaslanjenosti poljoprivrednih tala u dolini Neretve. Naime, na temelju laboratorijskih ispitivanja, numeričkog modeliranja i ispitivanja, Regionalna agencija DUNEA će izraditi dokument ”Plan prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode u obuhvatu donja Neretva“ koji će sadržavati izrađene smjernice za aktivnosti povezane s ublažavanjem prodora slane vode.

Projektna voditeljica za program INTERREG Hrvatska-Italija Dijana Gracin Petrović predstavila je program te naglasila buduće ciljeve i prioritete, a predstavnica Regionalne agencije DUNEA, a ujedno i voditeljica Europe Direct centra Dubrovačko-neretvanske županije Antonija Odak, predstavila je aktivnosti centra te Europski zeleni plan unutar kojeg EU nastoji postići klimatsku neutralnost do 2050. godine te stvoriti moderno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo.

U ime vodećeg partnera projekta – Sveučilišta u Padovi okupljenima se obratio prof. Paolo Salandin te je ukratko opisao sadržaj i ciljeve projekta MoST, nakon čega su predstavnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i predstavnici Sveučilišta u Padovi predstavili rezultate dosadašnjih istraživanja s pilot-područja u geološkom, hidrogeološkom i poljoprivrednom kontekstu.

Prilikom obilaska pilot-područja sudionici su posjetili Crpnu stanicu Modrič, ustave na Maloj Neretvi, nasip Diga, meteorološku postaju Jasenska, podsustav Vidrice, a uz vodstvo doc.sr.sc. Veljka Srzića (FGAG) i Joška Ercega (Hrvatske vode).

Također, održan je i sastanak projektnih partnera na kojemu je bilo riječi o provedenim aktivnostima i budućim radnjama usmjerenima ka ostvarenju ciljeva projekta, koji uključuje izradu plana prilagodbe Doline Neretve, temeljenih na rezultatima laboratorijskih istraživanja i testiranja protumjera, a trebao bi biti izrađen u prvoj polovici 2022. godine.

Inače, Regionalna agencija DUNEA na projektu sudjeluje s partnerima iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto, kao i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014.–2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto, a proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content