Temperature zraka danas će ići do 37°C, objavljena upozorenja na toplinske valove

 

Temperature zraka i danas će ići do 37°C, a Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje na toplinske valove za područje Dubrovačko-neretvanske županije.

U utorak i srijedu prognozirana je umjerena opasnost od pojave toplinskoga vala, a u četvrtak velika opasnost.

Tko je ovdje lud- baner
Brzi i neustrašivi_ baner
Bob Marley

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina. Osim pridržavanja savjeta zdravstvenih ustanova, potrebno je rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije, piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Također, dobro je izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

Pomoći vam može ako nosite laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala, a trebali bi i zaštititi glavu od direktnog sunca. Savjetuje se da rashladite prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak, danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.

Potrebno je isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu, izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

Nemojte ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu, redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

Ako imate zdravstvene probleme potražite savjet liječnika.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content