Home Novosti Dubrovačko-neretvanska županija Završen projekt ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“

Završen projekt ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“

Kao projektna aktivnost na području Grada Metkovića uređen je izložbeni prostor – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju” Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću te je napravljena i revitalizacija i uređenje poučnih staza i šetnica namijenjenih pješacima na području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica.

 

U Dubrovniku je danas održana završna konferencija projekta ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”.

Riječ je o projektu vrijednosti 14,3 milijuna kuna čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a projektni partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode – Dubrovačko-neretvanske županije, Grad Metković i Grad Ploče, a za koordinaciju partnera i prijavu zadužena je Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA. Kao suradnici na projektu sudjeluju i Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica grada Ploče, Turistička zajednica Grada Metkovića i Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., a financiran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.356.064,90 kn, prihvatljivi troškovi su 14.048.072,02 kn od čega 10.536.054,01 kn iznosi potpora EU. Partneri sufinanciraju projekt u iznosu 3.512.018,01 kuna.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je ovom prilikom kako je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija u privlačenju sredstava iz EU, a kako usprkos činjenici da se pritom misli na najveće infrastrukturne projekte poput Pelješkog mosta i Zračne luke Dubrovnik, u tijeku je još 150 ‘manjih’ projekata koji podižu kvalitetu života na jugu Hrvatske.

”Na Korčuli smo primjerice imali jedan recimo sličan projekt ovome – ”Putevima prošlosti”. Takvi ‘manji projekti’ pridonose kvaliteti života ljudi, pridonose razvoju turizma te postaju dio kulturne baštine. Mi u dolini Neretve imamo već nove projekte poput izgradnje Vatrogasnoga doma u Kuli Norinskoj i nabavke vatrogasne opreme”, rekao je župan Dobroslavić.

Voditelj projekta i pročelnik UO za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Miho Baće predstavio je rezultate i ostvarene ciljeve naglasivši kako će projekt formalno završiti, no kako će njegov utjecaj ostati godinama što dolaze.

Okupljenima su se prigodno obratili i ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić, ravnateljica JU za za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić, a nazočili su i zamjenik župana Joško Cebalo, savjetnica župana Žaklina Marević, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, predstavnik Grada Ploča i drugi uzvanici.

U sklopu projekta, realizirano je tako uređenje posjetiteljskog centra Vrata Neretve i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini, uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju” Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću kao i uređenje edu-eko kompleksa i izgradnja vjetro-orgulja na brdu Trovro u Rogotinu koje su pak u fazi čekanja uporabne dozvole.

Postavljene su i uređene promatračnice za bioraznolikost s edukativnim sadržajem te postavljene informativne ploče edukativnog karaktera na Baćanskim jezerima, a napravljena je i revitalizacija i uređenje poučnih staza i šetnica namijenjenih pješacima na području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica. Nadalje, uređen je edu-eko vrt u sklopu osnovne škole fra. Ante Gnječa u Staševici, uređeno eko dječje igralište edukativnog sadržaja na temu zaštićenih dijelova prirode u Otrić Seocima, a nabavljena je i postavljena oprema i sustav tehničke zaštite na području Predolac-Šibenica i brdu Babina Gomila.

Exit mobile version