Home Novosti Udruga Baštinik obavila speleološka terenska istraživanja na širem području doline Neretve

Udruga Baštinik obavila speleološka terenska istraživanja na širem području doline Neretve

Ukupno je obrađeno 14 speleoloških objekata, a postignuti rezultati bit će predstavljeni široj javnosti do kraja godine.

 

Udruga za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve Baštinik u lipnju je obavila speleološka terenska istraživanja na širem području doline Neretve.

Prethodno je radom na terenu izvršena rekongesacija planom predviđenog područja te su locirani novi speleološki objekti.

Ukupno je obrađeno 14 speleoloških objekata, a postignuti rezultati bit će predstavljeni široj javnosti do kraja godine, nakon detaljnije analize.

„Već sad možemo reći da su rezultati istraživanja dobri, ali ima i izuzetaka što ne umanjuje one pozitivne. Na području grada Metkovića lociran je i obrađen jedan novi speleološki objekt i već sad možemo reći da je zasigurno najljepši kad je u pitanju lijeva obala Neretve. Većina istraživanih speleoloških objekata nalazila se na području grada Ploča gdje se također nalaze neki vrlo interesantni speleološki objekti. Tijekom istraživanja pronađeni su ulomci prapovijesne keramike u jednoj špilji u blizini grada Ploča što potvrđuje kontinuitet naseljenosti neretvanske doline od prahistorije do današnjih dana. Zahvaljujemo se svim dobrim ljudima koji su nam pomogli s informacijama i prilikom rekongesacije terena“, istaknuo je predsjednik Udruge Baštinik Markica Vuica.

Exit mobile version
Skip to content