Održana Svečana sjednica Gradskoga vijeća

 

Povodom blagdana Sv. Ilije i Dana grada Metkovića sinoć je održana Svečana sjednica Gradskoga vijeća.

Sjednici su, između ostalih, nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i saborski zastupnik Branko Bačić, izaslanik predsjednika Vlade RH i župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom te savjetnicom Žanom Marević, saborski zastupnik Nikola Grmoja, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, Mario Šiljeg, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, gradonačelnici i načelnici iz doline Neretve te gradonačelnici i načelnici iz susjedne BiH.

Godzilla_baner
Noina arka
Majčinski instinkt

Nazočnima su se obratili gradonačelnik Dalibor Milan, župan Nikola Dobroslavić te saborski zastupnik Branko Bačić. Gradonačelnik Milan u svom je govoru podsjetio na sve projekte koji su u Metkoviću realizirani i započeti u protekloj godini te istaknuo kako se u ovom trenutnu u gradu realiziraju projekti u ukupnoj vrijednosti od 500 milijuna kn.

„Projekt Aglomeracije, izgradnja Dnevne bolnice, energetske obnove i rekonstrukcije gradskih objekata te više ulica i prometnica, rekonstrukcija Gradske tržnice, izgradnja infrastrukture za održivo gospodarenje otpadom, izgradnja i rekonstrukcija Dječjeg vrtića ‘Radost’ samo je dio onoga što je u Metkoviću u protekloj godini realizirano ili započeto. Osim toga, provodimo različite programe usmjerene djeci i mladima, socijalne projekte za najranjivije skupine građana, sportske i kulturne programe te brinemo za unaprjeđenje zdravstvenih usluga na području grada. Na ovogodišnjim lokalnim izborima dobio sam povjerenje sugrađana za još jedan mandat, ali i potvrdu da je smjer kojim idemo dobar. U iduće četiri godine moramo se još više suočavati s izazovima budućnosti, podići životni standard, uređivati grad, rješavati infrastrukturne probleme, očuvati kulturnu baštinu, brinuti za održivi razvoj i zaštitu okoliša, za razvoj poljoprivrede, malog i srednje poduzetništva te turizma. U novom mandatu želim još jače i motiviranije, sa svojim suradnicima, dovršiti započete i uvesti nove promjene koji će doprinijeti napretku na svim razinama. Danas smo iskusniji i mudriji, a odgovornost prema javnom dobru, međugeneracijska solidarnost, socijalna osjetljivost, skrb prema potrebitima, briga o djeci te bezuvjetna ljubav prema gradu upravo je ono što stavljam sebi kao zadatak u novom mandatu. Mijenjamo Metković nabolje i obećavam vam da će biti još bolje od ovoga“, istaknuo je gradonačelnik Milan.

Dodijeljene nagrade laureatima

Na Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća dodijeljene su i nagrade ovogodišnjim laureatima. Nagradu Grada Metkovića za životno djelo posmrtno je dobio Nikola Vučković, a primila ju je njegova supruga Dragana Nuić Vučković.

Nikola Vučković rođen je 5. siječnja 1956. u Metkoviću gdje završava Osnovnu školu. Srednju školu primijenjenih umjetnosti – smjer kiparstvo i industrijsko oblikovanje završio je u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na ALU i Sarajevu 1980. godine u klasi prof. Alije Kučukalića. Uz kiparstvo, bavio se slikarstvom i dizajnom. Autor je 19 javnih skulptura i spomenika u Hrvatskoj i BiH. Izlagao je na 50 samostalnih izložbi te sudjelovao na preko 380 skupnih selektivnih i pozivnih izložbi u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Mađarskoj i Italiji. Živio je u Metkoviću i u Širokom Brijegu gdje je 24 godine radio kao profesor kiparstva i kiparske tehnologije na ALU Sveučilišta u Mostaru.  Autor je grba i zastave Grada Metkovića, Velikog i malog štita kneza Domagoja koji se dodjeljuju pobjednicima Maratona lađa na Neretvi, Spomen stećka postavljenog 1995. godine na Željezničkom kolodvoru u Metkoviću povodom 110. obljetnice puštanja u promet pruge Metković-Mostar, dizajna prvog višebojnog autobusa i Jugoslaviji kojeg je tvrtka ‘Razvitak’ predstavila na izložbi u Frankfurtu, dizajna autobusa Globtour, Spomenika žrtvama Domovinskog rata DNŽ (Bistrina kod Stona) itd. Preminuo je u KBC-u Mostar 16. lipnja 2020. godine u 64. godini života.

Nagradu Grada Metkovića za životno djelo dobio je i novinar Pero Štrbe. Pero Štrbe svojim radom i djelom od samog početka pa do kraja Domovinskog rata pratio je na prvim crtama bojišnice najelitnije postrojbe hrvatske vojske, posebice gardijske brigade i specijalne postrojbe policije. Prilikom snimanja ratnih djelovanja neposredno uz prvu crtu bojišnice doživio je i ranjavanje.  Snimio je dva bombardiranja grada Metkovića iz zrakoplova JNA i to prvi put kad su bačene tri teške bombe tipa FAB-250 takozvane ,,krmače” i drugi put kad su gađani mostovi na Neretvi. Snimku eksplozije bačene bombe iznad crkve sv. Ilije preuzele su od HRT-a i u svojim programima objavile mnogobrojne svjetske televizijske kuće. Dio životnog djela Pere Štrbe koje iza njega ostaje, jest i uspostava te organizacija rada dopisništva Hrvatske televizije Metković koje od 1998. godine do danas na najbolji način promiče grad Metković i neretvansku dolinu. Zahvaljujući radu djelatnika dopisništva,  promoviran je ne samo naš grad nego i cijela neretvanska dolina i to u svim segmentima od života ljudi, poljoprivrede, kulture, gospodarstva, politike, sporta i drugim područja.

Nagradu Grada Metkovića ‘Sv. Ilija’ u području turizma dobio je Pavo Jerković. Godine 1996., kao idejni začetnik fotosafarija prvi put organizirano dovodi turiste u dolinu Neretve koji se neretvanskim rukavcima i jezerima voze tradicionalnim neretvanskim plovilom – lađom. Osim fotosafarija dolinom Neretve, svojim gostima nudi turističke programe kao što su berba mandarina, škola u prirodi, cikluturizam, razne team building programe i kongrese, vodeći računa o promidžbi muzejskih i drugih institucija. Posebno je posvećen promicanju održivog tradicijskog turizma na ovom području, a izuzetna gastronomska ponuda dovela je do toga da se njegov restoran nalazi među najcjenjenijima u RH. Za svoj trud i rad primio je brojne nagrade. Bio je i prvi predsjednik Udruge lađara Neretve i jedan od pokretača Maratona lađa na Neretvi.

Nagradu Grada Metkovića ‘Sv. Ilija’ u području zdravstva posmrtno je dobila Mira Kevo, a u njezino ime primio ju je njezin sin Zvonimir Kevo. Medicinsko-biokemijski laboratorij Doma zdravlja Metković utemeljila je na visokoj profesionalnoj razini te je pacijentima omogućila kompletne dijagnostičke pretrage u najkraćem roku. Kao predsjednica dalmatinske podružnice Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, sudjelovala je na prihvaćanju međunarodne norme za kvalitetu medicinskih laboratorija, što je kao osnovna norma za akreditaciju prihvaćeno u europskim zemljama. Bila je i dio tima koji je ustrojio Ratnu bolnicu u Metkoviću 1991. godine. Preminula je 2019. godine u 66. godini života.

Nagradu Grada Metkovića ‘Narona’ u području obrazovanja dobila je Senka Rodin, profesorica sociologije i filozofije u Gimnaziji Metković. U svom četrdesetogodišnjem radu generacijama je prenosila znanja kroz nekoliko nastavnih predmeta: Sociologija, Filozofija, Logika, Politika i gospodarstvo. Istaknula se i u izvannastavnom radu te je tako pridonijela unaprjeđivanju odgojno-obrazovnog procesa, ali i javnog i kulturnog života te ugleda Gimnazije Metković. S učenicima je postizala izvrsne rezultate na natjecanjima, od školske do državne razine. Kao dugogodišnja voditeljica Vijeća učenika Gimnazije Metković istaknula se u promicanju nenasilja, tolerancije i solidarnosti. Svojim radom doprinijela je osmišljavanju raznih kulturnih, edukativnih i drugih projekata kojima je cilj bio promovirati školu i njezin rad.

Nagradu Grada Metkovića ‘Narona’ u području kulture dobila je Nada Podnar, djevojački Talajić, Metkovka s dugogodišnjom zagrebačkom adresom. Od osnovne škole bila je članica KUD-a Metković te dugogodišnja voditeljica na svim kulturnim događanjima u gradu. Za vrijeme Domovinskoga rata 1992., zajedno s Vinkom Miočem i Ivicom Nikolcem, organizirala je humanitarni koncert u Lisinskom za pomoć 116. brigadi iz Metkovića. Među prvima se uključila u rad Društva Neretvana u Zagrebu, a kasnije je bila i osnivačica Udruge Dani Neretve u Zagrebu, koja je ukazala na niz problema s kojima se suočavaju stanovnici neretvanske doline. Ukazivanje na zdravstvene probleme te lobiranje Udruge doprinijelo je pokretanju inicijative za gradnju Dnevne bolnice, a Udruga se angažirala i za vrijeme poplava u Metkoviću. Udruga je svojim radom prerasla u Institut za promicanje i razvoj doline Neretve čiji je Nada Podnar aktivni član. Zadnjom akcijom ‘Veliko srce za djecu Neretve’ prikupljeno je više od 450 tisuća kn, zahvaljujući kojima je Metković dobio vrijednu opremu za rodilište, jedno sanitetsko te jedno patronažno vozilo. Posljednjih 15 godina direktorica je marketinga u HEP Opskrbi, a na svom radnom mjestu koristi priliku za promoviranje svoga kraja te inicira dodjele donacija za Smotru folklora u Metkoviću, Udrugu osoba s invaliditetom Prijatelj te Maraton lađa. Njezinim angažmanom, Metković je među prvima dobio punionicu za električne automobila u Hrvatskoj.

Nagradu Grada Metkovića ‘Ždral’ u području sporta dobio je ONK Metković, koji djeluje već 46 godina te kao udruga promiče sportske vrijednosti na razini lokalne zajednice, kroz uključivanje djece i mladih u bavljenje sportom. Prošle godine njihov grb je proglašen najljepšim grbom Dalmacije, što je uvelike pridonijelo promidžbi kluba, ali i grada Metkovića. U nogometnoj sezoni 2020./2021. klub je ostvario povijesni uspjeh te postao prvak 1. ŽNL Dubrovačko-neretvanske. Osim po sportskim uspjesima, ONK Metković prepoznatljiv je i po izuzetnom organizacijskom, poslovnom i društvenom djelovanju, a kroz iskreno zajedništvo uprave i igrača, već godinama igraju pod sloganom ‘Ekipa, a ne klub’.

Uime svim laureata nazočnima se obratio Pero Štrbe. Program Svečane sjednice vodila je Romana Gabrić, a u glazbenom dijelu nastupili su Pučki pivači Župe sv. Nikole biskupa.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content