Zagrebački kvartet održao koncert u Galeriji GKS-a

 

U sklopu programa Metkovskoga ljeta večeras je u Galeriji GKS-a koncert održao Zagrebački kvartet. Renomirani ansambl odsvirao je poznata djela klasične glazbe, a njihov je koncert izazvao velik interes metkovske publike.

Najstariji hrvatski komorni ansambl osnovan je 25. travnja 1919., koncertom u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda.

Tko je ovdje lud- baner
Brzi i neustrašivi_ baner
Bob Marley

Prvotnu četvorku činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom devedeset godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi, a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan.

Zagrebački kvartet odsvirao je preko 4000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao npr. Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records itd. U mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada ističe se nagrada za životno djelo “Vladimir Nazor”, koja im je dodijeljena 2009. godine.

Koncert su omogućili Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Metković, a organizator je Ustanova za kulturu i sport Metković.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content