Markica Vuica predao Arheološkom muzeju Narona keramičke nalaze iz prapovijesti

 

Predsjednik Udruge za promicanje zaštite u kulturne baštine Neretve ‘Baštinik’ Markica Vuica predao je ravnatelju Arheološkoga muzeja Narona Toniju Glučini nove arheološke nalaze koji su pronađeni prilikom speleoloških istraživanja.

Riječ je o 17 ulomaka keramike koji su pronađeni u dva speleološka objekta, jami i špilji  na području Grada Ploča.

dina_baner
Zemlja loših

„Iako keramika mora proći analizu, već sada možemo reći da je iz prapovijesnog razdoblja. Ovo je već drugi put da predajemo keramičke ulomke Muzeju. Prije dvije godine također smo predali vrlo zanimljive nalaze koje smo pronašli u špilji na području Općine Zažablje, špilji kod sela Bobovište te iz jedne vrlo male špilje kod sela Brestice“, kazao je Vuica.

Ravnatelj Glučina istaknuo je važnost ovih arheoloških nalaza.

„Za početak želim zahvaliti gospodinu Markici Vuici na ovim vrijednim nalazima. U suradnji s njim, Arheološki muzej Narona će dobiti materijale koji su prikupljeni u pećinskim objektima i koji će biti registrirani u fundusu Muzeja. Nalazi trebaju proći postupak čišćenja i konzervacije, a iza toga i stručne obrade, ali već sada možemo reći da se radi o prapovijesnoj keramici. Svaka spoznaja o prapovijesti doline rijeke Neretve bit će od iznimnog značaja za kulturu i povijesna istraživanja, a svaki podatak vezan za te nalaze će biti iskoristiv za buduća istraživanja“, kazao je Glučina.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content