Home Novosti Policija upozorava na lažne popisivače stanovništva!

Policija upozorava na lažne popisivače stanovništva!

Iz PP Metković dobili smo priopćenje za javnost u kojem upozoravaju na lažne popisivače stanovništva.

FOTO: Ilustracija / Policijska uprava Istarska

 

Iz PP Metković dobili smo priopćenje za javnost u kojem upozoravaju na lažne popisivače stanovništva.

Kako su naveli iz Policije, određene osobe s ciljem ulaska u dom koriste prijevarne načine, a među njima i lažno predstavljanje kao popisivači stanovništva.

„PU Zagrebačka navodi da se nepoznata počiniteljica lažno predstavila 93-godišnjakinji navodeći da treba ispuniti upitnik i na taj način ušla u stan. Nedugo potom, u stan je došla još jedna ženska osoba koja je iskoristila tu situaciju i nepažnju oštećene te otuđila novac i nakit. Materijalna šteta je zasad neutvrđena. Od početka prve faze popisa stanovništva Državni zavod za statistiku zaprimio je nekoliko dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom“, navode iz PP Metković.

Zbog toga podsjećaju sugrađane da druga faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj – terensko popisivanje (kada će popisivači na terenu popisivati stanovništvo s pomoću prijenosnog računala, metodom intervjua licem u lice) započinje 27. rujna 2021. godine, dok se trenutno provodi prva faza Popisa – SAMOPOPISIVANJE, preko portala e-Građani, koja traje do 26. rujna. 2021. godine.

Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu Covid potvrdu.

„Pozivamo građane da budu na oprezu te da o mogućim sumnjivim događajima odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192“, poručili su iz Policije.

 

Exit mobile version
Skip to content