U Metkoviću započeo XVI Neretvanski, književni, znanstveni i kulturni susret posvećen don Radovanu Jerkoviću

 

U Metkoviću je sinoć započeo XVI. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret koji je ove godine posvećen don Radovanu Jerkoviću, hrvatskom svećeniku, povjesniku, učitelju mladeži i mučeniku.

Nakon koncelebrirane mise u crkvi sv. Nikole biskupa koju je predvodio don Davor Bilandžić, a u kojoj su sudjelovali i bivši bagalovićki župnik don Augustin Radović, vidonjski župnik don Mladen Margeta i fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, radni dio Susreta se nastavio skupom u Pastoralnom centru Oca Ante Gabrića.

Back to black_baner
Back to black_baner

Nakon što je skup otvorio don Davor Bilandžić, o don Radovanu Jerkoviću govorili su don Augustin Radović, fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, povjesničar Josip Jurčević, Ivo Mišur te dr. sc. Domagoj Vidović.

Don Augustin Radović, bivši bagalovićki župnik iznio je presjek don Radovanova života, od rođenja u Krvavcu i djetinjstva u Kuli Norinskoj do njegova ostvarenja u punini svećeničkoga poziva i mučeništva. Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić održao je predavanje o neretvanskim mučenicima, od svećenika stradalih u osmanlijskim progonima, pa do onih koji su stradali tijekom komunističkih progona. Povjesničar Josip Jurčević iznio je statističke podatke vezane za razmjere komunističkih zločina u Hrvatskoj, a prema kojima u Hrvatskoj stradalo 40 puta više hrvatskih svećenika, nego u Slovačkoj koja se nalazila iza Željezne zastave. Ivo Mišur govorio je o krsnoj slavi kao katoličkome običaju koji se najsnažnije održao u Neretvanskoj krajini, a Domagoj Vidović je istaknuo kako je upravo crkva sv. Nikole imala posebno mjesto u don Radovanovu životu jer je on službu Božju s osobitim žarom održavao u crkvi svetoga Nikole na Maloj rivi.

U sinoćnjem programu su sudjelovali i učenici Srednje škole u Metkoviću koji su sastavili dramolet od don Radovanovih zapisanih misli.

XVI. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret nastavlja se danas u Pločama i Opuzenu, a završni dio održat će se sutra u Kuli Norinskoj. Organizatori susreta su Neretvanska riznica umjetnica i inih vrijednosti, Hrvatska kulturna zaklada i Podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Metkoviću. Pokrovitelj je dekan Neretvanskoga dekanata don Davor Bilandžić.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content