Kraj babljeg ljeta, priopćenje izdao i DHMZ

 

Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje u Hrvatskoj popularno nazivamo babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka.

Ane Paška_ baner
prica-o-leptirza baner
Kaskader_ baner

Kiša se u Metkoviću očekuje već u noći s utorka na srijedu, a prema vremenskoj prognozi potrajat će do kraja tjedna. 

Državni hidrometeorološki zavod izdao je priopćenje za građane u kojem upozoravaju na velike oborine. 

“Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak 7. listopada osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15 °C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021. g. Sa sjevera nam se približava visinska dolina praćena mlaznom strujom koja će sljedećih dana djelovati na vrijeme u Hrvatskoj. 

Izražen frontalni sustav povezan s ciklonom nad sjeverom Italije prelazit će već noćas i sutra preko naših krajeva donoseći oblake i kišu, a mjestimice će biti i izraženih pljuskova s grmljavinom. Tijekom četvrtka će se nad Italijom i Jadranom dodatno intenzivirati ciklona pa se u Hrvatskoj očekuju još veće količine kiše, osobito na zapadu unutrašnjosti i na jugu zemlje. 

Zbog obilne oborine moguće su lokalne bujične i urbane poplave, a naglo će porasti i vodostaj nekih rijeka, primjerice Kupe.

Budući da su još uvijek temperature i zraka i mora relativno visoke moguća je i pojava grmljavinskog nevremena s tučom te pijavica. Nakon juga će zapuhati bura, podno Velebita od četvrtka olujna s orkanskim udarima, a vjetrovito će biti i u unutrašnjosti. Stoga će osim upozorenja za obilnu kišu i izražene grmljavinske pljuskove, biti i onih za vjetar. 

Ova izražena promjena vremena uvod je u hladnije razdoblje koje će uz mjestimičnu kišu potrajati barem do sredine idućeg tjedna.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content