“dRural-tržište usluga za Europska digitalna ruralna područja” – predstavnici Grada Metkovića na sastanku projektnog konzorcija u Osijeku

 

Predstavnici Grada Metkovića sudjelovali su na drugom sastanku partnerskog konzorcija projekta „dRural-tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“, koji je održan 28. i 29. listopada 2021. godine u prostorijama tvrtke Tera Tehnopolis d.o.o. u Osijeku.

Sastanku su nazočili Sanda Tomić, voditeljica Odsjeka za komunalne poslove, prostorno planiranje, gospodarstvo i fondove EU, Lara Šiljeg, viši stručni suradnik za EU fondove i koordinator projekta za Grad Metković i Niko Bojbaša, voditelj digitalne platforme. Osim njih, sastanku su nazočili predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, g. Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more i g. Ivica Puljić, koordinator projekta ispred DNŽ, predstavnici tvrtke Tera Tehnopolis d.o.o. za promicanje novih tehnologija, inovacija i poduzetništva i tvrtke Sustainable solutions iz Zagreba, predstavnica vodećeg partnera TicBiomed, Myriam Martin, predstavnici Sveučilišta Utwente iz Nizozemske i ostali dionici.

Godzilla_baner
Noina arka
Majčinski instinkt

Podsjetimo, cilj projekta ‘dRural’ je razviti digitalno tržište koje će poboljšati razinu pristupačnosti usluga stanovnicima ruralnih područja te samim time olakšati put subjektima (obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poduzetnicima i ostalim dionicima u ekosustavu projekta) koji nude svoje usluge do krajnjih korisnika. Grad Metković tako će kroz provedbu projekta razviti koncept virtualne tržnice putem koje će se proizvodi neretvanskih OPG-ova plasirati na udaljena tržišta. Koncept virtualne tržnice, pogodnosti koje ista donosi za Grad Metković te multiplikatorski učinak na šire područje na sastanku je predstavila koordinatorica projekta za Grad Metković Lara Šiljeg.

Osim što će Grad Metković razviti virtualnu tržnicu, drugi pilot projekt bit će virtualna čekaonica koju će razviti Dom zdravlja Metković, a koju je na sastanku predstavila gđa Ivana Ostoić iz tvrtke Sustainable Solutions. Upravo bi se ta dva pilot projekta trebala preslikati na ostatak županije, a mogućnosti repliciranja projektnih rezultata te ostale benefite projekta na sastanku je prezentirao g. Ivica Puljić.

Ukupna vrijednost projekta dRural, koji obuhvaća konzorcij s partnerima iz Hrvatske, Španjolske, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske, Srbije i Belgije, iznosi 15.305.665,00 EUR i financira se iz programa OBZOR (Horizon 2020) Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014.-2020.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content