Nacionalni stožer donio nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa

 

Nacionalni Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj su objavili nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Kako je naglasio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tri su ključna smjera djelovanja – postići što veću procijepljenost, uvesti ograničenja za okupljanja i postići što veću sigurnost prilikom obavljanja djelatnosti i poslova koje se neće ograničavati, što se može dokazati testiranjem ili EU digitalnom-potvrdom.

dina_baner
Zemlja loših

Tako se zabranjuje okupljanje u zatvorenim prostorima na kojima je prisutno više od 50 ljudi na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom okupljanju na kojem su samo osobe s EU digitalnom-potvrdom. Pooštravaju se mjere na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima pa će prisutni, uz EU digitalnu covid potvrdu, morati imati masku i održavati potreban fizički razmak, a sva okupljanja mogu trajati do ponoć.  Izuzetak su projekcije u kinu, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do 2 sata iza ponoći. Svi sudionici moraju imati covid potvrde. I dalje je na snazi mjera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne covid potvrde.

Kongresna i konferencijska događanja će se moći održavati samo ako svi prisutni posjeduju EU digitalne covid-potvrde, a uvjet su i maske te održavanje fizičke distance. Sportska natjecanja će se moći održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom samo ako svi posjeduju EU digitalne covid potvrde, a uvjet će biti i maske.

Covid potvrde će se uvesti i za državne i javne službe, odnosno za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Odluka stupa na snagu od 15. studenoga, a potvrde će morati imati i svi koji odlaze u te institucije.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content