Županijska skupština – održana peta redovna sjednica

 

Peta sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije počela je minutom šutnje u znak sjećanja na Željka Kulišića, nedavno preminulog, dugogodišnjeg člana županijske Skupštine i nekadašnjeg zamjenika župana.

„Uvjeren sam da smo i u ovom zahtjevnom razdoblju u prvom polugodištu 2021. ispunili svoju ulogu“ – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić prilikom uvodnog obraćanja na temu Izvješća župana za prvo polugodište ove godine koje su vijećnici podržali većinom glasova.

dina_baner
Zemlja loših

Na dnevnom redu sjednice našao se i polugodišnji Izvještaj o izvršenju proračuna za 2021. godinu koji su vijećnici podržali većinom glasova baš kao i izmjene i dopune proračuna za 2021. “U prosincu prošle godine donesen je županijski proračun na iznos od milijardu i deset milijuna kuna od čega županijski dio proračuna u iznosu od 263,1 milijun kuna. Vlastiti i namjenski prihodi proračunskih korisnika su 747,5 milijuna kuna. Prihodi su ostvareni 40% od plana, a rashodi su izvršeni 47% od planiranog. Županijski dio proračuna planiran u iznosu od 263,1 milijun kuna, ostvario je prihoda 49% od plana, a rashodi su izvršeni 30% od plana.“ – pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za financije Dragica Stanić.

„Dubrovačko-neretvanska županija je veći dio godine funkcionirala bez rebalansa i to je najbolja potvrda da je proračun planiran realno i kvalitetno“ – rekao je župan Nikola Dobroslavić te naglasio da su se ove izmjene i dopune, baš kao i svi dosadašnji proračuni, radile s pozornošću dobrog gospodara i unatoč složenim  uvjetima realno te da očekuje financijski stabilnu završnica godine.

Jednoglasno je usvojen i polugodišnji izvještaj Županijske uprave za ceste. Ukupni rashodi i izdaci ŽUC-a u prvih šest mjeseci ostvareni su temeljem usvojenog Financijskog plana i godišnjeg programa građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta i iznose 16.887.337,78 kuna.

Jednoglasno je podržana Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Županijske lučke uprave Dubrovnik za luke županijskog i lokalnog značaja. Naime, riječ je o izmjeni i dopuni lučkog područja luke Gruž, luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja koja se nalazi u nadležnosti Županijske lučke uprave Dubrovnik. U skladu s prostornim planovima i uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske urbanističkim planom uređenja Gruškog akvatorija predviđena su područja koja bi se trebala uključiti u nadležnost Županijske lučke uprave Dubrovnik. Riječ je o području Solituda gdje se temeljem aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije te Županijske lučke uprave Dubrovnik planiraju razvrstati pretežito kao dijelovi lučkih područja namijenjenih komunalnim vezovima domicilnog stanovništva.

Vijećnici su na petoj sjednici, uz ostalo, podržali i Odluku o financiranju političkih stranaka,  o osnivanju Vijeća mladih Dubrovačko-neretvanske županije, imenovan je Savjet za socijalnu skrb, Savjet za zdravlje, Savjet mladih Dubrovačko-neretvanske županije, imenovano Vijeće za prevenciju, Povjerenstvo za suzbijanje droga, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Na današnjoj sjednici vijećnici su raspravljali i o koncesioniranim područjima diljem Dubrovačko-neretvanske županije – Žrnovska banja, Škoj, Skrivena Luka Lastovo, Kućište – Orebić, Lučica Blato, Škoj – Slivno, Malostonski zaljev, Cavtat i Žrnovo.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content