Gitarist Petar Čulić u srijedu u Galeriji GKS-a Metković

 

U Galeriji Gradskoga kulturnog središta u srijedu, 10. studenoga u 19:30 koncert će održati gitarist Petar Čulić.

Prvo pretkazanje-baner
Miracolues_baner
Istjerivaci_ baner

Petar Čulić rođen je 1986. godine u Splitu. Gitaru je počeo učiti sa sedam godina, a prvi učitelj mu je bio Neno Munitić. Završio je osnovnu glazbenu školu „Lovro pl. Matačić“ u Omišu, a nakon završenog trećeg razreda srednje glazbene škole „Josip Hatze“ u Splitu u klasi prof. Anđele Jerkunice, upisao je Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji „Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga u svibnju 2010. godine s najboljim uspjehom, ocjenom 1.0, dobivši diplomu koncertnog solista.

Solističke recitale počeo je svirati od svoje dvanaeste godine, a tada je također bio i njegov prvi nastup kao solist s orkestrom. Danas broji više od tisuću nastupa na 6 kontinenata u više od 30 država. Svirao je kao solist s Rheinische Philharmonie, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Camerata Antiqua de Curitiba, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, Orkestrom HNK Split i drugima.

U foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu 16. svibnja 2005. održao je gitaristički recital i promovirao svoj prvi nosač zvuka. 2012. godine snimio je nosač zvuka s vokalnim sastavom Cantores Maruli, pokojnim glumcem Zlatkom Crnkovićem i pjesnikinjom Marinom Čapalijom u sklopu projekta „Priča o Marku Maruliću“, kao glazbeno-scensku priču o životu i djelu Marka Marulića. U studenom 2014. godine izdao je svoj drugi solo CD s 12 autorskih skladbi (izdavač je Menart), a promocija se održala u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu 13. studenog 2014. godine. U novom projektu mu je 11 ponajvećih skladatelja svijeta za klasičnu gitaru posvetilo skladbu, a praizvedba svih 11 skladbi bila je u kolovozu 2020. godine na međunarodnom festivalu „Omiš Guitar Fest“.

Od samih početaka gitarističkog školovanja bavi se i skladanjem, a prvu veću inspiraciju za skladanje našao je u knjizi „Mali princ“ književnika Antoinea de Saint-Exupéryja. Petar Čulić je službeni predstavnik D’Addario žica, te svira na gitari Leonarda de Gregoria.

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija te Grada Metkovića.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content