U Metkoviću održana svečana Akademija povodom obilježavanja 30. obljetnice ustrojenja 116. brigade HV-a

U Gradskome kulturnom središtu Metković održana je Svečana akademija povodom 30. obljetnice ustrojavanja 116. brigade Hrvatske vojske.

 

U Gradskome kulturnom središtu Metković održana je Svečana akademija povodom 30. obljetnice ustrojavanja 116. brigade Hrvatske vojske.

Svečanoj akademiji nazočili su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadni general Dražen Ressler, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, gradonačelnik Grada Imotskoga Ivan Budalić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodin Damir Krstičević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Darko Nekić, izaslanik ministra obrane, pukovnik Darko Arapović, komador Milan Blažević iz HRM-a, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnici i načelnici gradova i općina u dolini Neretve te iz susjedne BiH, zapovjednici 116. brigade HV-a, pripadnici brigade te članovi udruga proizašlih iz Domovinskoga rata.

Na svečanoj akademiji prikazan je kratak ratni put 116. brigade Hrvatske vojske, a o njezinom značaju u obrani Domovine, govorili su gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, jedan od zapovjednika brigade Joško Dragović, župan Nikola Dobroslavić, general Damir Krstičević te Ivan Budalić.

Podsjetimo, 17. studenoga 1991., ustrojena je 116. brigada Hrvatske vojske. U njen sastav ušla je većina manjih, već ustrojenih postrojbi, a između ostaloga i ‘A’ satnija ZNG Metković – prva djelatna postrojba ustrojena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Metkoviću je ustrojeno zapovjedništvo i 1. bojna, u Opuzenu 2. bojna, u Pločama 3. bojna, u Novim selima 4. bojna, a u Blacama 1992. Stolačka bojna. Brigada je imala ogroman doprinos u obrani doline Neretve i dubrovačkoga područja, a njezini pripadnici kasnije su se borili u akcijama diljem Hrvatske.

U to vrijeme, uradili smo sve što smo znali i mogli kako naša mjesta u dolini Neretve ne bih doživjela sudbinu Vukovara i Mostara. U tome smo i uspjeli jer neprijateljske postrojbe nisu uspjele ostvariti svoj san te presjeći Hrvatsku na tom dijelu. Apsolutnu ulogu u akcijama čišćenja hrvatskoga juga imale su naše gardijske brigade, a 4. je zasigurno podnijela najveći teret. S ovoga mjesta želim se posebno zahvaliti zapovjednoj strukturi 4. gardijske brigade, zapovjedniku generalu Krstičeviću i njegovim prethodnicima koji su prepoznali potrebu boravka djelatne satnije ZNG-a u našem sastavu, koja je u njemu bila do početka akcija Maslenica. Možda će tek povijest pokazati koliki su rezultat napravile postrojbe Hrvatske vojske na hrvatskom jugu i u Neretvi, ali učinili smo ono što smo mogli i znali u to vrijeme“, kazao je u svom obraćanju okupljenima jedan od zapovjednika brigade Joško Dragović.

Kroz brigadu je prošlo 6.409 branitelja, od čega ih je 52 poginulo, a više stotina ih je ranjeno. Na veliku ulogu svih pripadnika brigade u stvaranju neovisne i samostalne Republike Hrvatske podsjetio je i gradonačelnik Milan.

I zato danas, 30 godina kasnije, dok se prisjećamo ratnih dana, sjetimo se i toga da je 6.409 branitelja iz 116. brigade Hrvatske vojske do rata živjelo sasvim normalnim životima. Baš kao i mi, bili su nečiji sinovi, očevi, braća, prijatelji i kolege. Imali su poslove, planove, navike i želje. Ali više od svega, voljeli su Hrvatsku. Više od svega, željeli su slobodnu Hrvatsku zbog koje su ostavili svoje živote, obitelji i sve ono što su dotada poznavali. Našim braniteljima nikada se nećemo moći dovoljno zahvaliti za sve ono što su napravili. Ali možemo i moramo svakodnevno raditi da danas dostojanstveno žive. Moramo biti podrška i potpora obiteljima poginulih branitelja. Moramo mlađe učiti o njihovom doprinosu u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Moramo voljeti Hrvatsku onako kako su je voljeli oni te nastaviti graditi društvo u kojem će uvijek vladati mir, zajedništvo i međusobno uvažavanje“, kazao je Milan.

Kao jedan od zapovjednika 4. Gardijske brigade, s pripadnicima 116. brigade surađivao je i general Damir Krstičević. 

Želim još jednom zahvaliti svim pripadnicima 116. brigade te svim zapovjednicima na svemu što se napravili onda kad je Domovini bilo najpotrebnije, od 1991. do 1995., u svim oslobodilačkim akcijama pod vodstvom prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Najveću zahvalnost želim iskazati našim poginulima te njihovim obiteljima. Oni su dali svoj život za mir i slobodu koju mi danas uživamo, a naša zadaća je čuvati te ljude od zaborava, kako se njihova imena i postignuća nikada ne bih zaboravila. Kao jedan od zapovjednika u 4. Gardijskoj brigadi imao sam priliku mnogo surađivati sa pripadnicima 116. brigade i mogu samo reći da je njihov ratni put simbol hrabrosti, časti, junaštva i odlučnosti te na ponos cijele doline Neretve. Drago mi je što smo u prvom mandatu Vlade Andreja Plenkovića uspjeli vratiti vojsku u dolinu Neretve, odnosno u Ploče. Hrvatski vojnik u Pločama je trajni jamac sigurnosti i mira. Također, drago mi je što smo vojarnu u Pločama nazvali Vojarna ‘116. brigade HV-a’ jer će na taj način brigada ostati upamćena dok god živi RH“, kazao je Krstičević.

Na neke od akcija 116 brigade HV-a podsjetio je i župan Dobroslavić. 

Ponosni smo na 116. brigadu HV-a. Zahvaljujući 116. brigadi te drugim postrojbama iz naše županije te drugih dijelova Hrvatske oslobođen je cijeli hrvatski jug, a kasnije i cijela naša Domovina. Mi danas živimo u slobodnoj i neovisnoj državi koja je postala članica Europske unije i NATO saveza te sjedimo za istim stolom s najvažnijim svjetskim državama. Imamo i osposobljenu hrvatsku vojsku koja slijedi tekovine naših ratnih postrojbi te koja može odgovoriti na sve izazove kojih i danas ima u našem okruženju. Na tom putu ćemo i dalje ustrajati. Zahvaljujem našoj Vladi što brine o Hrvatskoj vojsci, ali isto tako što nas podržava u svim našim važnim projektima, posebice u projektu prometnoga povezivanja juga s ostatkom Hrvatske. Još jednom želim čestitati svima na 30. obljetnici ustrojenja 116. brigade HV-a.  Oni su naš ponos i na takvim primjerima odgajat ćemo nove naraštaje“, naglasio je župan Dobroslavić.

Okupljenima se obratio i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić

Danas sam u Metkoviću susreo i prijatelje te suborce iz 4. gardijske brigade. Susretali smo se s pripadnicima 116. brigade u raznim akcijama, ali smo se vrlo brzo iz doline Neretve vratili na drugi pravac, odnosno u Čavoglave zato što je dolinu Neretve imao tko braniti. Slušajući danas u medijskim prostorima želi se provući priča kako je Hrvatsku malo ljudi branilo. Ja kažem da je Hrvatsku branilo dovoljno ljudi. Ratnik ne ide u rat da pogine, već da pobijedi i tako je to bilo u to vrijeme. Čestitam vam još jednom vašu obljetnicu“, kazao je Budalić. 

U glazbenom dijelu programa nastupali su Zoran Bebić – Beba, Mijo Markota, Klapa ‘Stina’ te Branko Medak. 

Podsjetimo, svečana Akademija dio je programa obilježavanja 30. obljetnice ustrojenja 116. brigade HV-a. U sklopu programa jutros je održano svečano polaganje vijenaca na groblju sv. Ivana Nepomuka, a u 18 sati u crkvi sv. Ilije bit će održana misa za branitelje. 

Foto: Krešimir Jurić/ portal Like Metković
Exit mobile version
Skip to content