Grad Metković istaknut kao primjer dobre prakse u provedbi demografskih mjera

 

Konferencija „Doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Dubrovačko-neretvanske županije“ danas je u Metkoviću okupila predstavnike općina, gradova i županije, ali i stručnjake s područja demografije te predstavnike javnih i državnih tijela.

Uime domaćina nazočne je pozdravio Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića, grada koji je istaknut kao pozitivan primjer i prema prirodnom prirastu i prema demografskim mjerama. Gradonačelnik Milan tijekom panel rasprave izložio je sve mjere i programe koje Grad Metković provodi, a kojima je cilj potaknuti demografski razvoj.

dina_baner
Zemlja loših

“Kao što je već poznato, Grad Metković je rekorder u Hrvatskoj po povećanju naknada za novorođenu djecu u protekle četiri godine, sufinanciramo troškove života obiteljima s četvero i više djece, isplaćujemo znatne olakšice prilikom obrazovanja djece i mladih te provodimo različite projekte koji izravno doprinose povećanju kvalitete života te time i demografskoj revitalizaciji. Svjesni smo da je pred nama još dug put, ali pravi pokazatelj da idemo u dobrom smjeru svakako su posljednji podatci Državnoga zavoda za statistiku koji pokazuju kako je Grad Metković među samo sedam hrvatskih gradova koji su u 2020. ostvarili pozitivan prirodni prirast. Ti podatci, ali i pozitivne reakcije naših sugrađana na sve mjere i programe, svakako su nam velika motivacija za nastavak rada”, kazao je Milan. 

Okupljene je pozdravio i župan Nikola Dobroslavić. 

„Dubrovačko-neretvanska županija prema podacima iz 2011 i procjenama iz 2020. relativno dobro stoji demografski iako je nam ne idu u prilog starosna dob stanovništva i smanjeni prirodni prirast na nekim područjima županije. Demografija je svima važna no, na ovim rubnim područjima značaj je još veći s obzirom da je uz gospodarski značaj, naglasak i na obrani teritorija. Prema studiji koju smo radili u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otvorile su se jasne upute jedinicama lokalne samouprave i većina njih je uvela mjere za poboljšavanje demografske slike. No, za dobru demografsku sliku nužna je ukupna kvaliteta života na nekom području i smatram da naša županija na tom području radi uspješno“ – rekao je i župan Nikola Dobroslavić i zahvalio Vladi RH na potpori u realizaciji svih projekata. „Među njima su najvidljiviji posljednji primjeri spašavanja radnih mjesta i pomoć pri zapošljavanju u COVID krizi, ali i prometno povezivanje juga Hrvatske Pelješkim mostom nakon kojeg nastavljamo s gradnjom autoceste do Dubrovnika i brzih cesta. Sve su to preduvjeti koji uz spomenute mjere JLS-a mogu rezultirati uspješnom demografskom slikom revitalizacijom svih područja“ – zaključio je župan Dobroslavić.

„U Dubrovačko neretvanskoj županiji ima primjera s pozitivnim prirodnim prirastom poput Župe dubrovačke, Konavala i Metkovića, a ovakve konferencije su mjesta na kojima ističemo primjere dobre prakse kako bismo kroz razmjenu iskustava preslikali takvu situaciju i na one manje pozitivne sredine. Hrvatska je raznolika i svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje specifičnosti pa prema tim zahtjevima i kreiramo mjere. Ovakve konferencije su mjesta na kojima ne govorimo samo o brojkama i statističkim podacima koji su vezani uz prirodni prirast, već i za tržište rada“ – istaknula je državna tajnica u Središnjem uredu za demografiju i mlade Željka Josić.

Tijekom izlaganja sudionika konferencije i panel rasprava otvorene su brojne zanimljive teme od perspektive revitalizacije stanovništva Dubrovačko-neretvanske županije, preko tekućih i budućih demografskih procesa do ulaganja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i ostalih tijela državne uprave u području predškolskog odgoja i obrazovanja u Dubrovačko neretvanskoj županiji.

Prije same konferencije, gradonačelnik Dalibor Milan održao je i sastanak sa Željkom Josić, državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiji i mlade, a razgovarali su o mjerama i programima kojima Grad Metković potiče demografski rast i razvoj. 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content