Home Kultura Erna Čizmić Rebić: „Program koncerta je šaroliko putovanje kroz glazbenu prošlost i...

Erna Čizmić Rebić: „Program koncerta je šaroliko putovanje kroz glazbenu prošlost i sadašnjost“

U Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković večeras će koncert klasične glazbe održati ‘ENDeM’ kvartet. U sastavu kvarteta je i Metkovka Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), talentirana glazbenica i profesorica u Osnovnoj glazbenoj školi Metković.

 

U Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković večeras će koncert klasične glazbe održati ‘ENDeM’ kvartet. U sastavu kvarteta je i Metkovka Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), talentirana glazbenica i profesorica u Osnovnoj glazbenoj školi Metković.

Koncert smo iskoristili kao priliku za razgovor s njom.

Za početak, možete se ukratko predstaviti našim čitateljima. Kako je započeo vaš glazbeni put?

Osnovnu glazbenu školu završila sam u Metkoviću, nakon čega sam školovanje nastavila u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Diplomu magistre saksofona stekla sam na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gordana Tudora. Trenutno sam zaposlena kao nastavnica saksofona u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu i u Osnovnoj glazbenoj školi Metković, dakle, mogli bismo reći da sam se vratila tamo odakle je sve i počelo.

U sastavu ste ‘ENDeM’ kvarteta koji večeras, po treći put, nastupa u GKS-u. Od kada kvartet djeluje i koji je repertoar?

Kvartet je osnovan 2015. godine za potrebe kolegija Komorna glazba, a zajednička ljubav prema komornom muziciranju održala nas je na okupu i nakon studija. Repertoar koji izvodimo obuhvaća djela iz svih stilskih razdoblja – od baroka do suvremene glazbe, s posebnim naglaskom na djela hrvatskih skladatelja. Imamo i tu sreću da u kvartetu imamo skladatelja. Naš altist Deni Pjanić uz saksofon bavi se i kompozicijom. Često izvodimo njegovu skladbu Fragmenti zavičaja inspiriranu tradicijskom glazbom krajeva iz kojih dolazimo, a publika odlično reagira na takav spoj starog i novog.

Kvartet je već osvojio brojne nagrade.  Možete li navesti značajnije?

Od značajnijih nagrada izdvajamo drugu nagradu na državnom natjecanju komornih sastava 2017. godine, prvu nagradu i titulu laureata na Međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu 2018. godine te treću nagradu na hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, održanom u Zagrebu 2019. godine. Ova posljednja možda nam je i najdraža. Konkurencija je bila izuzetno jaka, a program koji smo pripremili za tu prigodu bio je veoma opsežan i zahtjevan.

Između ostaloga, profesorica ste u Osnovnoj glazbenoj školi Metković, a vaši učenici osvajaju brojne nagrade. Na čemu se najviše bazirate u radu s njima te po čemu prepoznajete talentirane mlade ljude?

Talentirane učenike lako je prepoznati, to su učenici koji glazbu osjećaju, kojima ona dolazi prirodno. Međutim, talent je samo jedan od preduvjeta za uspjeh i sam po sebi nikad nije dovoljan. Uspjeha nema bez predanog rada, a predanog rada nema bez motivacije. S obzirom na to, rekla bih da najveću pažnju u radu posvećujem motivaciji učenika. Svakodnevno tražim načine kako im približiti glazbu, kako ih navesti da se u nju zaljube. A ako se to dogodi, koliki god njihov objektivni svirački domet bio, svoju misiju smatram ispunjenom.

Koliko je danas klasična glazba cijenjena u našemu društvu i na čemu trebamo raditi kako bi bila na još većoj razini?

Unatoč uvriježenom mišljenju da je klasična glazba stvar prošlosti, ona se još uvijek sklada i izvodi. Veliki dio repertoara koji izvodimo zauzimaju djela nastala u posljednjih desetak godina. Publika na našim koncertima uvijek ima priliku čuti nešto novo, neobično, moderno. Smatramo da je to jedan od načina kako klasičnu glazbu približiti široj publici, a posebice mlađim generacijama.

Sigurni smo da će tako biti i večeras u GKS-u.

Program koji smo pripremili za ovaj koncert mogli bismo nazvati šarolikim putovanjem kroz glazbenu prošlost i sadašnjost na kojem, vjerujemo, svaki slušatelj može pronaći nešto za sebe. Zato vas pozivamo da nam se pridružite večeras od 19:30 u Galeriji Gradskog kulturnog središta.

FOTO: Facebook/ ENDeM kvartet 

Exit mobile version
Skip to content