Usvojen proračun za 2022. godinu i Plan razvoja DNŽ do 2027. godine

 

Proračun za 2022. godinu u iznosu od 1.1. milijardi kuna od čega je 258 milijuna kuna izvorni proračun Dubrovačko-neretvanske županije usvojen je većinom glasova na Županijskoj skupštini u petak u Dubrovniku.

Župan Nikola Dobroslavić uvodno je istaknuo kako je proračun razvojan i održiv.
”Ovim proračunom približavamo se pred pandemijskim vremenima. On je napravljen u skladu sa smjernicama Ministarstva financija, našim procjenama o rastu i razvoju, sadrži sve projekte za koje smo se i dosad zauzimali. On je uravnotežen, nema nikakvih dubioza, zadovoljava sve ono što želimo pokriti u idućoj godini, od realizacije CGO LR (županijski dio), sufinanciranje projekata iz EU fondova”, rekao je župan Dobroslavić.
Pročelnica UO za financije Dragica Stanić istaknula je kako se proračun predlaže na milijardu i 90 milijuna kuna, od čega je 258 milijuna izvorni proračun Županije, a 832 milijuna kuna je udio proračunskih korisnika.
Na Skupštini je usvojen i Financijski plan ŽUC-a za 2022. godinu, a usvojen je i Plan razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine.

Kino_baner
Kino_baner

Župan Dobroslavić istaknuo je kako je riječ o važnom temeljnom strateškom dokumentu u sljedećih sedam godina.
”To je nova generacija temeljnih planskih dokumenata. Po prvi put u Hrvatskoj na razini države imamo Nacionalnu razvojnu strategiju 2030. i s njom se moraju uskladiti Planovi razvoja županija. Kroz dvije godine smo prošli sve faze, uključili smo radne skupine, predstavnike JLS, poduzetnika itd. Kroz Partnersko vijeće smo utvrdili konačni prijedlog koji je pred vama. Neke od glavnih smjernica su daljnje prometno povezivanje, razvoj turizma i ostalog gospodarstva s naglaskom na digitalno i zeleno gospodarstvo, razvoj poljoprivrede, ujednačen razvoj DNŽ s posebnim naglaskom na otoke, brdska i potpomognuta područja itd. Strateški projekti u ovom Planu su oni od državnog i županijskog značaja, ali i neki koji su kandidirale JLS. U njemu nisu projekti koji su već u provedbi, a ukupna vrijednost projekata iz ovog Plana je 9,8 milijardi kuna”, rekao je župan Dobroslavić te vijećnicim iznio viziju županije kroz Plan razvoja.

” Do 2027. godine Dubrovačko-neretvanska županija će postati europska regija visoke kvalitete življenja, stabilne i dinamične ekonomije, visokog stupnja društvene solidarnosti i uključivosti, očuvanog okoliša i kulturnopovijesnog nasljeđa kojom se upravlja kroz participativan i strateški utemeljen pristup na dobrobit budućih generacija”.

Ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić rekla je kako je riječ o srednjoročnom okviru ulaganja u DNŽ te kako je riječ o poveznici između Nacionalne strategije i lokalnih planova.
”U sklopu plana zadana su četiri strateška prioriteta, 13 posebnih ciljeva i 39 različitih mjera”, rekla je Milić.

Plan razvoj 2027. prihvaćen je jednoglasno.

Na Skupštini je potvrđeno i 108 koncesijskih polja u Malostonskom zaljevu, usvojen je Program poticanja poduzetništva 2022. – 2024. godine, Plan razvoja sustava CZ za trogodišnje razdoblje, Program rada Županijske skupštine za 2022, Odluka o visini turističke pristojbe za 2023. godinu kao i Plan davanja koncesija na pomorskom dobru za 2022. godinu.

 

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content