Predstavljene poštanska marka, žig i omotnica prvoga dana s fotografijom Metkovića

 

U organizaciji GU ‘Metković 600’ u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković večeras su predstavljene poštanska marka, žig i omotnica prvoga dana s fotografijom Metkovića.

Marku, žig i omotnicu prvoga dana predstavili su predsjednik i tajnik Udruge ‘Metković 600’ Ivica Puljan i Ivo Veraja, stručne suradnice HP-a Helena Tičinović i Miljenka Manenica te metkovski filatelist Mario Gabrić, a u nazočnost zamjenika gradonačelnika Metkovića Roberta Doke i predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića.

Godzilla_baner
Noina arka
Majčinski instinkt

Kako je istaknuto na predstavljanju, marku, žig i omotnicu prvoga dana Hrvatska pošta pustit će u optjecaj u ponedjeljak, 17. siječnja, a povodom obilježavanja 600. obljetnice od prvoga spomena Metkovića u pisanom dokumentu. Inicijativu za tiskanje marke pokrenula je GU ‘Metković 600’.

„Prije dvije godine je poznati metkovski filatelist g. Mario Gabrić pristupio meni i g. Ivi Veraji s namjerom da se tiska poštanska marka povodom 150 godina crkve sv. Ilije proroka. Međutim, tada je bilo prekasno za realizaciju, pa je napravljen poštanski žig. Tada je krenula ideja da se nešto napravi i za 600. obljetnicu Metkovića, i to je naravno poštanska marka. Zahvaljujem se Hrvatskoj pošti što je u svoja izdanja za 2022. godinu uvrstila marku koja se zove ‘600. obljetnica Metkovića’. Marka je tiskana u 30000 komada, a u Metković ih je došlo 1500. Za filateliste su napravljene omotnice prvoga dana, a na njima se nalazi stari motiv Metkovića s mostom te marka i žig prvoga dana. Marku, omotnicu i žig dizajnirao je Duje Šegvić, a autor fotografije je Marin Veraja“, istaknuo je predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan.

Marka i omotnica prvoga dana moći će se kupiti u slobodnoj prodaji od 17. siječnja u svim hrvatskim poštanskim uredima, dok će se žig prvoga dana moći dobiti u Glavnoj pošti u Zagrebu u Branimirovoj ulici.

„Ovo je druga marka s kojom se mi kao grad vežemo. Naime, HP je 2005. izdala marku s fotografijom Narone i tada je žig prvoga dana bio u Poštanskom uredu u Vidu. Bilo je još nekoliko maraka povezanih s našim gradom, ali ovih 600. godina je znatna obljetnica i velik događaj te je HP prepoznala da svakako moramo obilježiti. Marka je ipak simbol i ona putuje svijetom. Lijepo je da naš grad putuje skupa s lijepim čestitkama i pismima te tako dođe do krajnjeg korisnika“, istaknula je stručne suradnice HP-a Miljenka Manenica.

Predstavljanje marke, žiga i omotnice s fotografijom Metkovića prvi je od planiranih događaja kojima će se obilježiti 600. obljetnica od prvoga spomena Metkovića u pisanim dokumentima. Kako je istaknuto na predstavljanju, Metković se prvi put spominje u dokumentu koji nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine.

„Prvi spomen Metkovića u pisanom dokumentu nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine. Taj se dokument nalazi u dubrovačkom arhivu, a javnosti ga je predočio prof. Ivan Jurić. Ovo područje tada je bilo pod kontrolom Dubrovačke Republike. Gabela je bila poznata luka gdje se trgovalo solju koja je bila strateška sirovina. Kako piše u spisu, pod Metkovićem na Neretvi carinici su presreli jednoga trgovca s njegovom posadom u lađi te mu zaplijenili robu jer su sumnjali na ‘šverc’. Taj trgovac se tada potužio dubrovačkom knezu i taj je spis ostao u arhivu s nadnevkom 17. siječnja 1422“, kazao je Puljan.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content