Home Novosti Veterani 4. Gardijske brigade sudjelovali na obilježavanju 29. obljetnice VRO ‘Maslenica’

Veterani 4. Gardijske brigade sudjelovali na obilježavanju 29. obljetnice VRO ‘Maslenica’

U ovoj operaciji sudjelovala je i A satnija ZNG Metković u sastavu 3.bojne 4.gardijske brigade i u kojoj je imala jednog poginulog (Mario Nikolić iz Krvavca) i desetak ranjenih pripadnika.

 

Veterani 4. gardijske brigade DNŽ sudjelovali su na obilježavanju 29. obljetnice VRO Maslenica.

Ova značajna obljetnica u Zadru se obilježava višednevnim aktivnostima. Na dan obljetnice brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću i spomen obilježja poginulim pripadnicima 4. gardijske brigade kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom. Veterani su kod spomen obilježja poginulim suborcima u Paljuvu, pok. Mariju Glavoti i pok. Mariju Nikoliću-Kišu zapalili svijeće te su sudjelovali na svetoj misi za poginule branitelje u crkvi Marije zaštitnice kršćana u Paljuvu.

Maslenica im je, ističu veterani, bila jedna od najkrvavijih bitaka. Gotovo tri mjeseca vodili su svakodnevne teške bliske borbe s neprijateljem koji je dovlačio razne specijalne postrojbe kako bi povratio izgubljene položaje. 

Podsjetimo, glavni cilj vojno-redarstvene akcije Maslenica, koja je započela 22. siječnja 1993. godine, bio je spajanje cestovnom komunikacijom sjevera i juga Hrvatske. Nakon rušenja starog Masleničkog mosta i okupacije tog dijela, promet se odvijao preko Paga i trajektima Prizna-Žigljen prema Karlobagu i dalje. Hrvatskim vojnicima i policajcima to je pošlo za rukom već prvog dana napada. Tada su oslobođena i mjesta Rovanjska i Maslenica, dio Podgradine, Islam Latinski i Grčki te Kašić. Sljedećih nekoliko dana hrvatske snage su u ofenzivi oslobodile Babindub i Zračnu luku Zemunik, Crno, Murvicu, Paljuv, dijelove Škabrnje, Smoković i Novigrad te su izvršeni strateški pomaci na Velebitu.

Od 22. do 25. siječnja u akciji je poginulo 13 branitelja, a u iduća dva dana još šest. No, u snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim napadima neprijatelja koji su uslijedili odmah nakon operacije, do 31. ožujka broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

U ovoj operaciji sudjelovala je i A satnija ZNG Metković u sastavu 3.bojne 4.gardijske brigade i u kojoj je imala jednog poginulog (Mario Nikolić iz Krvavca) i desetak ranjenih pripadnika.

Exit mobile version
Skip to content