U Galeriji GKS-a otvorena izložba ‘Iz dubina’ autora Jure Kokeze

 

‘Iz dubina’ naziv je izložbe slika i grafika autora Jure Kokeze koja je večeras otvorena u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković.

Uz autora, na otvorenju izložbe govorile su ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč i prof. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Tajana Vlahovec Škalamera, a otvorio ju je župnik u Župi sv. Nikole biskupa don Davor Bilandžić. U glazbenom dijelu nastupili su Pučki pjevači župa sv. Ilije proroka i Nikole biskupa, a posebno je upečatljiv bio njihov zajednički nastup.

Godzilla_baner
Noina arka
Majčinski instinkt

Kokeza, koji je profesor grafičkih tehnika u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, metkovskoj se publici predstavio svojim grafikama te slikama sakralne tematike, s okosnicom Križnoga puta.  

„S obzirom da je moja specijalnost grafika, ovdje sam se zastupio s primjercima iz prethodnih grafičkih mapa. One su nastale u suradnji s pjesnikinjom Zlatom Cundeković i i mojom suprugom, književnicom Zvjezdanom Jembrih. Ostatak izložbe se bazira na sakralnoj tematici, s okosnicom i najvažnijim značenjem – mukom. Radovi su nastali u tehnikama akrila na papiru i te akrila na platnu u razdoblju od 2014. do 2022“, kazao je Kokeza.

Inače, Jure Kokeza rođen je 15. listopada 1959. u Splitu. Maturirao je na Odjelu grafike u Školi za dizajn i primijenjenu umjetnost kod prof. Jakova Budeše. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirao je grafiku u klasama prof. Alberta Kinerta i prof. Frane Para, pod čijim je mentorstvom diplomirao 1986. Više od dvadeset i šest godina bavi se likovno-pedagoškim radom, a izlagao je na dvadesetak samostalnih te na brojnim skupnim izložbama. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za likovni i pedagoški rad.  Surađivao je na konzervatorsko-restauratorskim radovima na važnim objektima kulturne baštine, bio je suradnik pri izvođenju više scenografija u zagrebačkim kazalištima, a grafike mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama, u Zbirci suvremene hrvatske grafike u Livnu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u Muzeju grada Vukovara te u Kabinetu grafike HAZU u Zagrebu.

Kokeza je bio i među umjetnicima koji su sudjelovali na Umjetničkom likovnom susretu Metković 2021. koji je, u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković, održan u kolovozu. Tim povodom donirao je svoje dvije slike, a sva prikupljena sredstva bila  su namijenjena Udruzi Otac Ante Gabrić.

Izložbu ‘Iz dubina’, koja će biti otvorena u GKS-u do 31. ožujka, omogućili su Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Metković. Organizator je Ustanova za kulturu i sport Metković.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content