Home Novosti Gradska uprava ‘Sportski velikani grada Metkovića’ – metkovski srednjoškolci održali intervju s gradonačelnikom Milanom

‘Sportski velikani grada Metkovića’ – metkovski srednjoškolci održali intervju s gradonačelnikom Milanom

Učenici Srednje škole Metković danas su održali intervju s gradonačelnikom Metkovića Daliborom Milanom na temu 'Sportski velikani grada Metkovića'.

 

Učenici Srednje škole Metković danas su održali intervju s gradonačelnikom Metkovića Daliborom Milanom na temu ‘Sportski velikani grada Metkovića’.

Intervju je dio njihovih aktivnosti u ‘Projektu građanin’, a kojemu je svrha upoznavanje i uvođenje u metode i postupke koje vlast koristi u procesu upravljanja.

S ovogodišnjom temom ‘Projekta građanin’ učenici će obraditi uspjehe metkovskoga sporta i sportaša te im tako zahvaliti na velikom doprinosu koji su dali u promicanju ugleda Grada Metkovića, sporta, natjecateljskoga duha te zdravoga života.

Gradonačelnik Milan učenike je upoznao sa svim aktivnostima i projektima koje Grad Metković, kao jedinica lokalne samouprave, provodi u promicanju sporta i sportaša, ali i u razvoju sportske infrastrukture kojima se stvaraju bolji uvjeti za treniranje te stvaranje novih vrhunskih sportaša.

„Moram istaknuti kako smo mi na početku prvoga mandata definirali naše prioritete od kojih jednostavno ne želimo odstupati i za koje smatramo da su potrebni našemu gradu i našim sportašima, a posebice mladim ljudima.  Taj prioritet se prvenstveno odnosi na izgradnju sportske infrastrukture u koju smo tijekom posljednje četiri godine uložili znatna sredstva. Prema istraživanju portala gradonacelnik.hr, Metković se nalazi među deset gradova u Hrvatskoj koji iz svoga Proračuna izdvajaju najviše za sport i sportaše. To nam je važno jer izgradnjom novih igrališta, tribina, svlačionica, dječjih igrališta te povećanjem sredstava za sportske udruge stvaramo bolje uvjete za treniranje i za stvaranje vrhunskih sportaša koji će donositi medalje u naš grad“, kazao je, između ostaloga, gradonačelnik Milan u razgovoru s učenicima.   

I metkovski srednjoškolci u razgovoru s gradonačelnikom pokazali su veliko zanimanje za uspjehe metkovskoga sporta i sportaša, načine promicanja sporta te ulogu gradske vlasti u stvaranju novih sportaša, a gradonačelniku su predložili i održavanje izložaba u čast svih naših sportaša koji su u Metković donijeli različita odličja.

U ‘Projektu građanin’ sudjeluju učenici Katarina Lazarević, Nikola Batinović, Lara Babić, Josipa Dominiković, Mia Jelčić i Ivana Ščepić, pod mentorstvom profesorica Rosande Lovrić i Nine Bjeliš.

Cijeli intervju učenika i gradonačelnika Milana pročitajte u nastavku teksta.

  1. Znate li možda je li ikada bilo govora o tome kako bi našim sportašima napravili muzej u znak pažnje i na taj način im trajno odali priznanje?

Metković je poznat kao ‘rasadnik’ brojnih sportskih talenata koji su u naš grad donijeli različita odličja, kako na klupskoj, tako i na reprezentativnoj razini. Vjerujem kako ste i vi, iako pripadate mlađoj generaciji, vrlo dobro upoznati s uspjesima koje su postigli naši sugrađani u rukometu, nogometu i  ostalim sportovima, a siguran sam kako ćemo se njihovim odličjima zauvijek ponositi. Svakako smo razmišljali o tome da naši sportaši te postignuća naših klubova imaju Muzej ili neko drugo mjesto u kojem ćemo svima trajno prezentirati njihov uspjeh, a u kojem bi bili i trajno zastupljeni i svi budući uspjesi. Siguran sam kako će Metković takvo mjesto dobiti u skoroj budućnosti.

  1. Jeste li možda u svome mandatu razmišljali o tome ili nešto poduzeli?

U prethodnom pitanju sam odgovorio kako se o tome svakako razmišlja i kako je Muzej metkovskoga sporta i metkovskih sportaša naš plan za budućnost. Neću govoriti sa sigurnošću da bi projekt već bio osmišljen i djelomično realiziran da nas u posljednje dvije godine nije zadesila neočekivana kriza vezana za pandemiju bolesti COVID-19, ali svakako da je utjecala na cijeli svijet, pa tako i na naše planove. Moram istaknuti kako smo mi na početku prvoga mandata definirali naše prioritete od kojih jednostavno ne želimo odstupati i za koje smatramo da su potrebni našemu gradu i našim sportašima, a posebice mladim ljudima.  Taj prioritet se prvenstveno odnosi na izgradnju sportske infrastrukture u koju smo tijekom posljednje četiri godine uložili znatna sredstva. Prema istraživanju portala gradonacelnik.hr, Metković se nalazi među deset gradova u Hrvatskoj koji iz svoga Proračuna izdvajaju najviše za sport i sportaše. To nam je važno jer izgradnjom novih igrališta, tribina, svlačionica, dječjih igrališta te povećanjem sredstava za sportske udruge stvaramo bolje uvjete za treniranje i za stvaranje vrhunskih sportaša koji će donositi medalje u naš grad.  Vjerujem da će te medalje i ti uspjesi biti pohranjeni u Muzeju kojeg će Metković imati, ali u trenutku kada ćemo imati dovoljno sredstava i mogućnosti da taj projekt možemo realizirati baš onako kako treba i kako naši sportaši zaslužuju.

  1. Koliko smatrate da je sport bitan u odrastanju mlade osobe?

Sport je svakako među najvažnijim aktivnostima djece i mladih, a Grad Metković, kao jedinica lokalne samouprave, želi doprinositi razvoj sporta. Grad Metković je posljednjih godina uložio znatne napore u razvoj sporta kojega potičemo i pratimo kroz dvije komponente – ulaganja u sportsku infrastrukturu te kroz financiranje rada sportskih udruga, putem Sportske zajednice Grada Metkovića.

Kada je u pitanju ulaganje u sportsku infrastrukturu, cilj nam je kontinuirano doprinositi poboljšanju kvalitete treniranja sportaša starijih i mlađih uzrasta metkovskih klubova. U skladu s tim, a u suradnji s Ustanovom za kulturu i sport Grada Metkovića koja upravlja i skrbi o sportskim objektima, ulažemo znatna sredstva u izgradnju, sanaciju i opremanje sportske infrastrukture.

U svrhu ostvarenja naših ciljeva realizirali smo različite projekte, a značajni među njima su svakako: energetska obnova Gradske sportske dvorane, prva faza energetske obnove Boćarskoga doma, ulaganja u uređenje prostorija i igrališta nogometnih klubova, nekoliko obnovljenih dječjih kvartovskih igrališta, novo malonogometno igralište s kompletnom popratnom infrastrukturom na stadionu ONK Metković, a nedavno smo otvorili i novoobnovljeno pomoćno igralište ‘Iza Vage’ na kojega je postavljena umjetna trava i kojega koristi više od 350 sportaša svih uzrasnih kategorija. Također, kako sam već naveo, osim u izgradnju sportske infrastrukture, razvoj sporta potičemo i kroz financiranje rada sportskih Udruga, pri čemu se svake godine trudimo povećavati iznos sredstava. Sve to radimo kako bi mladi u našemu gradu imali mogućnosti bavljenja sportom te kvalitetne uvjete za bavljenje sportom.

  1. Kako je to bilo u vaše vrijeme, koliko nam je poznato i Vi ste igrali rukomet nekada?

Tako je. Pa u to vrijeme nije bila dovoljno razvijena sportska infrastruktura na području grada. Tada se općenito igralo više na asfaltnim i otvorenim igralištima, što je imalo svoju posebnu draž, ali danas je ipak potrebno zadovoljiti određene standarde, kako bi bili u korak s vremenom. Baš zato što sam se bavio sportom, ne samo rukometom, znam koliko je sport važan u odrastanju mlade osobe. Ne samo da omogućuje pravilan fizički rast i razvoj te potiče natjecateljski duh i razvoj karaktera, sport omogućuje i druženja te stvaranje uspomena i prijateljstava. Zbog toga se trudimo da omogućimo djeci i mladima iz našega grada da se bave sportom, postaju vrhunski sportaši i stvaraju najljepše uspomene.

  1. Istraživanjem smo došli do podataka kako je Metković iznjedrio veliki broj sportaša, smatramo kako bi bilo u redu napraviti dvije izložbe njima u čast. Recimo neka te izložbe budu na Dan gada Metkovića, i na Maraton lađa. S tim bi i povezali turizam i sport. Što mislite o tome, koliko je to moguće ostvariti?

To je svakako odlična ideja. Moram istaknuti kako Metković ove godine slavi 600. godina od prvoga pisanoga spomena. Metković se prvi put spominje u dokumentu koji nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine, a taj dokument se nalazi u dubrovačkome arhivu. U skladu s tim, planirana su različita događanja kojima ćemo obilježiti 600 godina grada, a neka od njih će zasigurno biti posvećena sportu i našim sportašima.

Također, kada je u pitanju povezanost turizma i sporta, htio bih podsjetiti kako je Grad Metković 2018. godine organizirao Europsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu za što smo dobili vrlo pozitivne ocjene. U našem gradu tada su boravili veslači iz cijele Europe. Veseli činjenica da će za dvije godine u našem gradu boraviti i veslači iz cijeloga svijeta. Naime, Metković je dobio i domaćinstvo Svjetskoga prvenstva u kajak-kanu maratonu koje će se održati u 2024. godine. Tada se u Metkoviću očekuje 1500 sudionika iz 35 zemalja. To bi znatno produljilo turističku sezonu u našemu gradu, budući da će sve reprezentacije, sudionice Natjecanja, dio svojih priprema obavljati i u Metkoviću. Kada brojci od 1500 sudionika dodamo njihove obitelji te publiku, možemo reći da nas očekuje vrlo zanimljiv sportski, ali i turistički događaj.

Exit mobile version
Skip to content