Dalibor Milan: “Zakon o vodnim uslugama je loš, podnosimo prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu njegove suglasnosti s Ustavom”

Grad Metković podnijet će Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama sa Ustavom te da se do donošenja konačne Odluke obustavi postupak spajanja komunalnih poduzeća i formiranja uslužnih područja.

 

Grad Metković podnijet će Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama sa Ustavom te da se do donošenja konačne Odluke obustavi postupak spajanja komunalnih poduzeća i formiranja uslužnih područja.

Istaknuo je to danas gradonačelnik Dalibor Milan na sjednici Gradskoga vijeća Grada Metkovića.

Naime, Zakon o vodnim uslugama donesen je 2019. godine sa svrhom unapređenja vodnih usluga. Njime je predviđeno okrupnjavanje postojećih 190 javnih isporučitelja vodnih usluga u 41 uslužno područje, a istim su i propisani kriteriji za određivanje društva preuzimatelja i kriteriji za uspostavljanje uslužnog područja. Za formiranje jednog uslužnog područja tako je potrebna isporučena količina vode za piće u količini od 2.000.000 m3, a kriteriji koje određuju društvo preuzimatelj su najveći prihod od vodne usluge te najviša isporučena količina vode.

Grad Metković tako je, prema Uredbi Vlade RH,  pripao uslužnom području označenim pod brojem 38, a u isti su još obuhvaćeni Opuzen i Ploče, općine Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj te Grad Vrgorac, Općinu Gradac (osim naselja Drvenik i Zaostrog), dio naselja Živogošće (Brikva) iz Općine Podgora te dio naselja Župa Srednja (Turija) iz Općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Također, sukladno kriterijima Zakona, zbog većeg prihoda i više isporučene količine vode, kao društvo preuzimatelj i zajednički pružatelj usluga određena je tvrtka Izvor Ploče d.o.o.

Međutim, kako je istaknuo gradonačelnik Milan, u Gradu Metkoviću smatraju kako je Zakon loš te kako neće ispuniti svoj cilj, a to je unaprjeđenje pružanja vodnih usluga u Gradu Metkoviću.

„U posljednje vrijeme mnogo se pisalo o tome kako smo prepustili našu tvrtku Metković d.o.o. Pločama, odnosno tvrtki Izvor Ploče d.o.o. Ali to naravno ne odgovara istini. Nažalost, Zakonom, koji je loš, propisana su dva kriterija koje određuju društvo preuzimatelja, a po oba kriterija to je Izvor Ploče d.o.o. U Zakonu postoji i izuzetak za formiranje uslužnog područja, a to je da isporučitelj koji sam isporučuje godišnje od 800.000-1.000.000 m3 može na svom području formirati Uslužno područje, uz neke dodatne uvjete. Nažalost, mi nemamo toliko. Metković d.o.o. je 2018. isporučio 737.000 m3, 2019. 740.279 m3 i u 2020. 762.466 m3. Bili smo i na sastanku u Hrvatskim vodama, na kojima je bio i ministar Ćorić, direktor Hrvatskih voda, g. Zoran Đuroković, državna tajnica gđa. Elizabeta Kos, g. Šimić koji je radio na tom sastanku. Uz mene su bili i župan Dobroslavić te načelnici općina te smo pokušali uspostaviti jedno novo uslužno područje koje će činiti Grad Metković i te općine Zažablje, Kula Norinska i Slivno. Nažalost, zbog manjka količine, u tome nismo uspjeli. Ipak, svi znamo da je naše poduzeće Metković d.o.o. najuređenije. Imamo najmanje gubitke u mreži, najmanji broj zaposlenih po kilometru i slično te smo uvjereni da pripajanje Metković d.o.o.-a predloženom uslužnom području ne može doprinijeti unapređenju pružanja vodnih usluga na području Grada Metkovića. Zbog toga ćemo u iduće vrijeme zatražiti od Ustavnoga suda RH prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona sa Ustavom te da se do donošenja konačne Odluke privremeno obustavi izvršavanje pojedinačnih akata ili radnji koje se poduzimaju na osnovi osporenih odredbi jer bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti teške, nepopravljive posljedice. Želim naglasiti kako to nema nikakve veze sa stranačkom politikom niti je upereno protiv Vlade RH i Ministarstva. Ja jesam član HDZ-a, ali sam protiv ovakvog Zakona koji je loš. Ja sam gradonačelnik Metkovića i svih naših sugrađana te štitim naše interese“, kazao je gradonačelnik Milan te dodao kako će, u slučaju spajanja društava, Metković d.o.o. imati većinu u skupštini.

„Važno je istaknuti da, i ukoliko ostane ovo područje broj 38, a nadam se da tako neće biti, mi kroz naš temeljni kapital koji je najveći ,imamo većini u Skupštini te ćemo tako odlučivati i o sjedištu, upravljačkoj strukturi, o cijeni vode te ostalim Zakonom propisanim ovlastima. Također, na veću cijenu vode koju bi građani plaćali, apsolutno nećemo ići. Npr. u Italiji se ovo uspostavilo prije 20 godina, ali se nije uspostavila jedinstvena cijena vode na njihovom uslužnom području“, naglasio je Milan.  

Na sjednici Gradskoga vijeća, vijećnik MOST-a Zoran Kozina postavio je i pitanje gradonačelniku Milanu o tužbi koju je podnijela tvrtka Respekt d.o.o., koja je, kao investitor u Poslovnoj zoni Dubravica, trebala graditi postrojenje za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije.

„Grad Metković u studenome 2021. godine raskinuo ugovor s tom tvrtkom smatrajući da investitor nije ispunio svoje, ugovorom propisane obveze. Nakon nekoliko mjeseci, točnije 2. ožujka 2022. je stigla tužba od investitora na iznos od 90 milijuna kn. Raskinuli smo ugovor jer se investitor nije pridržavao obveza koje je preuzeo. Nije ishodovao građevinsku dozvolu u ugovorom predviđenom roku te izvođač nije ušao u posao u roku koji je propisan ugovorom. Tu je spor između Grada i samoga investitora o tome tko je kriv i zbog čega izvođač nije ušao u posao. Grad smatra da smo mi osigurali minimalnu infrastrukturu koja je bila potrebna, a investitor tvrdi da je bilo potrebno osigurati kompletnu infrastrukturu, što ugovorom nije tako bilo definirano. Mi ćemo na tužbu u zakonskom roku odgovoriti te smatram da smo u pravu te da štitimo interese Grada. Također, želim istaknuti kako mi je žao što se ovaj projekt nije realizirao. Kao gradonačelnik sam za realizaciju toga projekta, ali u svakom slučaju moramo poštivati ugovorne odredbe te štititi javni interes“, kazao je gradonačelnik Milan.

 

Exit mobile version
Skip to content