Ustavni sud privremeno obustavio pripajanje komunalnih poduzeća

Ustavni sud RH pokrenuo je postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o uslužnim područjima kojom se predviđa regionalno pripajanje lokalnih vodovoda i smanjenje isporučitelja vodnih usluga na terenu.

 

Ustavni sud RH pokrenuo je postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o uslužnim područjima kojom se predviđa regionalno pripajanje lokalnih vodovoda i smanjenje isporučitelja vodnih usluga na terenu.

Do donošenja konačne odluke u tom predmetu, Ustavni sud privremeno je obustavio izvršenje svih općih i pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju navedene Uredbe.  

Naime, Ustavni sud prihvatio je da razlozi zbog kojih su predlagatelji predložili pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom te Uredbe otvaraju pitanje njezine formalne suglasnosti s Ustavom i zakonom, pitanje kriterija prema kojima su uspostavljena uslužna područja i određene njihove granice te kriterija kojima su određena društva preuzimatelji, što podrazumijeva podrobno ispitivanje navedenog problema u skladu s ustavnim vrednotama i zakonskim odredbama koje reguliraju navedeno područje. Priopćeno je to nakon sjednice Ustavnoga suda koja je održana jučer.

Podsjetimo, među gradovima koji su uputili prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama sa Ustavom je i Grad Metković. Na prošloj sjednici Gradskoga vijeća, gradonačelnik Dalibor Milan je istaknuo kako je Zakon loš te kako neće ispuniti svoj cilj, a to je unaprjeđenje pružanja vodnih usluga u Gradu Metkoviću. Naime, Grad Metković je, prema Uredbi Vlade RH,  pripao uslužnom području označenim pod brojem 38, u kojem je, sukladno kriterijima Zakona, zbog većeg prihoda i više isporučene količine vode, kao društvo preuzimatelj i zajednički pružatelj usluga određena tvrtka Izvor Ploče d.o.o.

U posljednje vrijeme mnogo se pisalo o tome kako smo prepustili našu tvrtku Metković d.o.o. Pločama, odnosno tvrtki Izvor Ploče d.o.o. Ali to naravno ne odgovara istini. Nažalost, Zakonom, koji je loš, propisana su dva kriterija koje određuju društvo preuzimatelja, a po oba kriterija to je Izvor Ploče d.o.o. Ipak, svi znamo da je naše poduzeće Metković d.o.o. najuređenije. Imamo najmanje gubitke u mreži, najmanji broj zaposlenih po kilometru i slično te smo uvjereni da pripajanje Metković d.o.o.-a predloženom uslužnom području ne može doprinijeti unapređenju pružanja vodnih usluga na području Grada Metkovića. Zbog toga ćemo zatražiti od Ustavnoga suda RH prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona sa Ustavom te da se do donošenja konačne Odluke privremeno obustavi izvršavanje pojedinačnih akata ili radnji koje se poduzimaju na osnovi osporenih odredbi jer bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti teške, nepopravljive posljedice“, kazao je, između ostaloga, gradonačelnik Milan.

Osim grada Metkovića, u uslužnom području 38 obuhvaćeni bi bili Opuzen i Ploče, općine Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj te Grad Vrgorac, Općinu Gradac (osim naselja Drvenik i Zaostrog), dio naselja Živogošće (Brikva) iz Općine Podgora te dio naselja Župa Srednja (Turija) iz Općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županiji. No, do konačne odluke Ustavnoga suda, do toga neće doći.

 

Exit mobile version
Skip to content