U Galeriji GKS-a otvorena retrospektivna izložba slika Eduarda Ede Petrića

 

U organizaciji GU ‘Metković 600’ večeras je u Galeriji GKS-a otvorena retrospektivna izložba slika Eduarda Ede Petrića koji je ostavio dubok trag u kulturnome životu Metkovića.

Izložbu su otvorili predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan, tajnik Udruge Ivo Veraja, autor predgovora u katalogu izložbe Nikša Margeta te sin pokojnoga Ede, Nikola Petrić, a uz nazočnost dogradonačelnika Metkovića Roberta Doke, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića, ravnateljice Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinke Mijoč te ostalih posjetitelja.

Želja_baner
Napoleon_baner

Inače, Eduard Edo Petrić rođen je u Dubrovniku, ali je od 1956. godine živio u Metkoviću u kojem je proveo svoj radni vijek. Pamti ga se kao plodna likovna stvaratelja koji je napravio brojne motive Metkovića i okolice. Opus izložbe čini Petrićevo stvaralaštvo od 60-ih godina prošloga stoljeća pa do njegove smrti 2019. godine. Izloženo je 50-ak slika nastalih različitim tehnikama, koje su posudbom omogućili: Nikola Petrić, Milko Bulum, Pavo Jerković, Marko Sršen, Jure Taslak, Nada Pažin, Ivo Veraja, Ljubo Rezić, Nikica Batinović i Joško Jelaš. Osim slika, izložene su i  karikature Metkovaca koje je Petrić radio te osam naslovnica lista Župe sv. Ilije Metković ‘Iskra’ koje je ilustrirao.

„Izložbom smo htjeli odati počast našemu sugrađaninu koji je napravio različite motive našega grada. Edo je rođen u Dubrovniku, a živio je u Metkoviću od 1956. godine. Cijeli svoj radni vijek je proveo u Metkoviću i napravio je bezbroj slika grada u različitim tehnikama. Radio je karikature, naslovnice Iskre, itd. Naš grad je osjećao kao svoj. Imao je privilegiju da je živio na pjaci, u stanu iznad nekadašnje Sarajevske banke u kojoj je radio. Kad bi pogledao kroz prozor vidio bi taj inspirativni motiv, a to je Predolac, stare kuće na Predolcu, skale ka crkvi. Taj je motiv ponavljao u više tehnika i nalazi se u mnogim domovima naših sugrađana. Na koncu, mi smo ga stavili kao naslovnicu našega kataloga“, kazao je predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan dodavši kako je izložba organizirana u sklopu obilježavanja 600 godina od prvoga pisanoga spomena Metkovića.

„Mi smo kao Udruga već prošle godine imali predstavljanje monografije o još jednom poznatom, ali nažalost pokojnom Metkovcu Tomislavu Zubčiću – Zupi. Sljedeća izložba bit će otvorena 8. kolovoza, a autor je naš poznati ugostitelj Jure Talajić koji je u sebi otkrio umjetnika i fantastično je ono što on radi“, kazao je Puljan.

U glazbenom dijelu otvorenja programa nastupila me grupa Prima Vista, čiji će član Petrićev sin Nikola. Izložba će biti otvorena do 19. travnja.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content