Održan dijalog s građanima na temu proširenja Europske unije kao dijela budućnosti Europe

U Studentskom domu u Dubrovniku prošloga tjedna je održana konferencija na temu proširenja EU kao dijela budućnosti Europe.

 

U Studentskom domu u Dubrovniku prošloga tjedna je održana konferencija na temu proširenja EU kao dijela budućnosti Europe.

Okupljenima su se uvodno obratili Franz Schausberger, član Odbora regija iz Salzburga i predsjednik Zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija sa Srbijom  i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Nakon pozdravnih govora, održana je panel rasprava u kojoj su sudjelovali Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, voditelj hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija i predsjednik radne grupe Odbora regija za zapadni Balkan, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, predsjednik Hrvatske zajednice županija, član zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija sa Srbijom, Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i član zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija s Crnom Gorom, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te Olgierd Geblewicz, predsjednik kluba Europske pučke stranke u Odboru regija i predsjednik regije West Pomerania iz Poljske. Panel je moderirala poznata novinarka i urednica Ivana Petrović.

‘Imali smo sveobuhvatnu raspravu i smatram da smo sagledali brojne aspekte proširenja Europske unije. Sudjelovanje građana u kreiranju budućnosti Europe je pravi put koji je odabrala i Europska komisija, ali i druga tijela EU. Želio bih izraziti i važnost sudjelovanja mladih ljudi u dijalozima kakav smo imali i danas ovdje u Dubrovniku jer budućnost Europske unije njih se najviše i tiče’, istaknuo je u zaključnom govoru župan Nikola Dobroslavić.

‘Europska unija treba se proširiti na sve zemlje zapadnog Balkana. Međutim, te zemlje moraju ispuniti sve kriterije i uvjete za članstvo u Europskoj uniji, to jest osigurati vladavinu prava, slobodu medija, prava manjina, boriti se protiv korupcije. Sve dražve trebaju napredovati na europskom putu temeljem vlastitih zasluga i postignutih rezultata’, naglasio je župan Dobroslavić.

Događanje je okupilo više od 70 zainteresiranih sudionika koji su svojim pitanjima i diskusijom doprinijeli dijalogu.

Exit mobile version
Skip to content