Jezikoslovka Nives Opačić održala zanimljivo predavanje metkovskoj publici

Galerija Gradskoga kulturnog središta Metković danas je bila ispunjena do posljednjega mjesta.

 

Galerija Gradskoga kulturnog središta Metković danas je bila ispunjena do posljednjega mjesta. Brojnu publiku privuklo je gostovanje poznate hrvatske jezikoslovke Nives Opačić. Razgovor s povodom moderirala je profesorica Marija Tomić Veraja, a održan je u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Metkoviću.

Nives Opačić hrvatska je jezikoslovka, znanstvenica, filologinja i književnica koja je 1944. rođena u Vukovaru. Od 1974. do 2004. predavala je Kulturu govorenja, čitanja i pisanja studentima kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao popularizatorica hrvatskoga standardnog jezika, već trideset godina drži predavanja o hrvatskom jeziku članovima stručnih aktiva profesora i učitelja hrvatskoga jezika, gostuje u narodnim i gradskim knjižnicama, u ograncima Matice hrvatske – svuda gdje ima zainteresiranih za hrvatski jezik. Njezin cjelokupni rad (znanstveni i pedagoški) uvrstio ju je među najdosljednije promicatelje hrvatskoga jezika i kulture u Hrvatskoj te u velikom dijelu slavističkoga svijeta.

Povod današnjega razgovora s Opačić bila je njezina knjiga ‘Završne riječi, ipak’. Ovom knjigom tekstova prethodno objavljenih u Matičinu Vijencu, autorica zaokružuje dvadesetogodišnji staž redovite suradnice i kolumnistice toga dvotjednika za koji je od 1999. napisala više od 400 eseja o riječima, koji su otisnuti i u knjiškom formatu, u četiri zasebna izdanja. Poveznicu među svim tim autoričinim tekstovima, pa tako i ovima objavljenim u ovoj knjizi u kojoj su otisnuta 103 eseja, čini riječ  i priče o riječima, njihovoj etimologiji i „o onom dubljem u riječi što se ne vidi na prvi pogled“.

Osim što je na današnjem predavanju otkrila kako njena ljubav prema hrvatskome jeziku i riječi datira još iz ranoga djetinjstva, publici je otkrila i brojne savjete kako sačuvati, ali i unaprijediti hrvatski jezik u globaliziranom svijetu.

„Smatram kako je miješanje hrvatskoga sa stranim jezicima pogubno. Primijetila sam odavno kako u Hrvata postoji strah od hrvatskoga standardnoga jezika. Od dijalekata ne, ali od standardnoga hrvatskoga jezika, koji se treba učiti, postoji. Ipak, vi možete koristiti strane riječi i poštapalice, ali kad ostanete sami sa sobom, onda svoje emocije izražavate hrvatskim jezikom. Ako se pitamo kako hrvatski jezik možemo prenijeti mlađim generacijama, odgovor je – vlastitim primjerom! Idemo nešto napraviti, barem mali korak, ali prepoznatljiv kao doprinos nekom općem dobru“, istaknula je Opačić.

Prije samoga razgovora, publiku su pozdravili predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću Zorana Vekić te novoizabrani glavni tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković.

Exit mobile version
Skip to content