Erasmus plus – učenici Gimnazije Metković na mobilnosti u Grčkoj

U sklopu Erasmus plus projekta ‘Lecker und Gesund’ učenici Gimnazije Metković Ivana Šutalo, Marija Žderić, Marieta Erceg, Klara Pivac, Lea Tomas, Ana Njavro, Leon Dodik i Jakov Šaravanja, pod vodstvom profesorica njemačkog jezika Svjetlane Bebić i Ane  Bebić, boravili su u Grčkoj.

 

U sklopu Erasmus plus projekta ‘Lecker und Gesund’ učenici Gimnazije Metković Ivana Šutalo, Marija Žderić, Marieta Erceg, Klara Pivac, Lea Tomas, Ana Njavro, Leon Dodik i Jakov Šaravanja, pod vodstvom profesorica njemačkog jezika Svjetlane Bebić i Ane  Bebić, boravili su u Grčkoj.

Tim povodom, poslali su nam priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

“Jedna od glavnih sastavnica našega putovanja bilo je upoznavanje prirode i kulture Kastorije, grčkoga grada čiju baštinu čini više od 60 bizantskih crkava, čije smo prikaze imali priliku vidjeti u Tsaitsai Mansionu, a zatim i uživo u obilasku grada s našim učeničkim grupama. Imali smo priliku slušati o povijesti grada i upoznati kulturnu baštinu koju dodatno nadopunjuje i priroda s jezerom Orestiada uklopljenim u cjelinu čudesnog kastorijskog pejzaža. Našemu iskustvu pridonijeli su i odlazak u prerađivačku tvornicu mahunarki, gdje smo i dobili prikladne poklone, i slušali o cijelom tijeku proizvodnje, i odlazak u mljekaru, gdje smo imali priliku probati jedinstveni grčki jogurt, puding i sir.

Sve spomenute ljepote grada su nas oduševile i urezale se u naša pamćenja svojim posebnostima. Kastorijski pejzaž, gospodarstvo, kultura i ljudi za nas su činili, a i dalje čine jednu cjelinu koja nosi jedno nezaboravno iskustvo.

Imali smo priliku upoznati sjajne ljude, učenike i profesore. Zbog iznimne gostoljubivosti Grka, od prvog dana smo se osjećali kao kod kuće. Stvorili smo mnogo prelijepih prijateljstava i stekli nezaboravne doživotne uspomene. S Fincima i Nijemcima bilo se zanimljivo upoznavati i dijeliti međusobne dojmove o putovanju. Osim glazbe i plesa, sport je bio još jedan način međusobnog povezivanja. Poseban dojam ipak su na nas ostavili Grci. Svatko od njih na svoj je način obilježio naše putovanje koje bez njih ne bi bilo isto. O svakome možemo pisati samo riječi hvale.

Snažna prijateljstva i bliski odnosi otežali su već dovoljno emotivan rastanak. S nestrpljenjem očekujemo dolazak svih naših prijatelja u Hrvatsku kako bismo nastavili ovu prelijepu priču započetu još 2020. Glazba i ples jednim dijelom obilježili su naše putovanje. Mnoštvu naših grčkih prijatelja glazba je važan dio svakodnevnice kojim se nastoje baviti. Svoju ljubav prema glazbi i plesu prenijeli su na nas tako što smo cijelo popodne plesali tradicionalne grčke plesove uz prekrasan zvuk bouzoukia  koji je prodirao u naša srca. Ples i glazba obuzeli su nas srećom, zabavom i zadovoljstvom, a posebno zajedništvom koje je udružilo nas i naše kulture. Uživali smo u svakom trenutku provedenom plešući, pjevajući i svirajući, a posebno družeći se s novim prijateljima. Glazba nas je nosila cijelim putem našega druženja prepunog užitka i sreće. Svaka odsvirana nota, otpjevana riječ i otplesani korak pridonijeli su nezaboravnom provodu.

Tijekom našega putovanja u grad Kastoriju u Grčku, omogućenog Lecker und Gesund projektom, upoznali smo brojne prirodne i tradicijonalne znamenitosti tog dijela grčke, a osim toga i sklopili brojna prijateljstva s našim vršnjacima iz Grčke, Finske i Njemačke te stvorili predivne uspomene.

Na ovom putovanju naučili smo mnogo toga o zdravoj prehrani sto je i glavna tema našega projekta Lecker und gesund, upoznali smo se s kulturom prekrasnog grčkog gradića kroz njegove znamenitosti, ples i pjesmu. Stekli smo nova i dugoročna prijateljstva u tako malo vremena na kojima smo beskrajno zahvalni. Ovo putovanje zauvijek će ostati urezano u naša pamćenja, a Kastoria ce uvijek imati posebno mjesto u našim srcima”, poručili su iz Gimnazije Metković. 

Exit mobile version
Skip to content