Erasmus plus – metkovski srednjoškolci na mobilnosti u Slovačkoj

 

U okviru Erasmus+ projekta “Plant Health – Better Plants, Better Planet” učenici Srednje škole Metković boravili su na mobilnosti u Čadci u Slovačkoj.

Hrvatski tim predstavljali su učenici Jure Volarević, Lucija Borovac, Natali Volarević i Luka Popović. U pratnji učenika bili su i njihovi mentori Petar Nikolić, koordinator projekta u SŠ Metković i Julijana Knežević, nastavnica njemačkog jezika.

Želja_baner
Napoleon_baner

U okviru programa učenici su, između ostalog, imali priliku naučiti više o slovačkoj tradiciji, tradicionalnim plesovima i folkloru te gastronomiji.
U ovom projektu o zdravlju biljaka provode se istraživanja o vrstama biljaka koje se uzgajaju u svakoj partnerskoj zemlji. U Slovačkoj se raspravljalo o bolestima, dezinfekciji i pesticidima te su učenici prezentirali informacije o biljkama koje proučavaju (Turska-maslina, Slovačka-jagoda, Njemačka-kukuruz, Hrvatska-mandarina, Litva-jabuka, Portugal-grožđe). Učenici su se na terenskoj nastavi upoznali s procesom uzgajanja jagoda i malina te su sudjelovali i u raznim radionicama s jagodama koje su skupili, poput pripreme koktela, deserta, kozmetike i svijeća.

Održan je okrugli stol o općim informacijama i zdravstvenim prednostima biljaka iz šest različitih zemalja, a organizirane su i grupne aktivnosti.

Osim radova o zdravlju bilja, naši su učenici imali priliku istražiti dvorac Budatin, grad Žilinu, Demanovsku špilju i dvorac Strecno, a imali su priliku i sudjelovati na raftingu. Međunarodne grupe ojačale su svoju vezu sudjelovanjem u raznim sportskim i zabavnim aktivnostima u Sportsko-rekreacijskom centru Snowparadise.
Učenici su imali priliku posjetiti i Prag te se upoznati sa znamenitostima glavnog grada Češke.

Projekt sufinancira Europska unija iz programa Erasmus+

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content