PU DNŽ – u proteklom tjednu čak 51 osoba sankcionirana zbog vožnje pod utjecajem alkohola

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je 10 prometnih nesreća.

 

Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska poslala je tjedno izvješće za promet koje objavljujemo u cijelosti. 

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je 10 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su 3 osobe teže, a 11 ih je lakše ozlijeđeno. S materijalnom štetom zabilježeno je 9 prometnih nesreća.

Broj poduzetih mjera prometne policije

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 867 represivnih mjera od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te su tako 394 osobe sankcionirane zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 75 mjera je poduzeto prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, a 51 osoba prekršajno je sankcionirana zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje također je sankcionirano 58 osoba.

– Od ostalih prekršaja izdvajamo 71 mjeru poduzetu zbog nepropisnog pretjecanja i 79 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja.   

Skrećemo pozornost na činjenicu da je čak 51 osoba sankcionirana zbog vožnje pod utjecajem alkohola te podsjećamo na zakonske odredbe koje reguliraju navedenu problematiku:

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
 
Kažnjivo je i odbijanje testiranja na alkohol i droge
 
Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.
 
Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
 
Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

1. smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,

2. premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.

 

Exit mobile version
Skip to content