Josip Pino Trostmann izlaže u Galeriji GKS-a Metković

 

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću, a povodom Dana Grada i blagdana Sv. Ilije sinoć je u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković otvorena izložba slika ‘Raskoš ljeta’ autora Josipa Pina Trostmanna.

Uz samoga autora, izložbu su otvorili predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću prof. Zorana Vekić, autorica predgovora u katalogu, povjesničarka umjetnosti, muzeologinja i likovna kritičarka Andrea Batinić Ivanković te gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, a uz nazočnost zamjenika gradonačelnika Roberta Doke, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića, ravnateljice Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinke Mijoč te ostalih posjetitelja.

Ane Paška_ baner
prica-o-leptirza baner
Kaskader_ baner

Trostmann se metkovskoj publici predstavio sa 17 slika, a kako je u predgovoru napisala Batinić Ivanković, ciklus se zasniva na stvaranju napona slike obojenim poljem i ekspresivnom vibracijom boje.

„Umjetnik ima potez koji se instinktivan, jak i sugestivan. Svaki novi namaz obogaćuje prijašnji namaz iz pozadine i time se u materiji zbrajaju svi umjetnikovi emotivni naboji nastali tijekom slikarskoga procesa. Trostmannove figuralne kompozicije s asocijativnim odjecima (vaze s cvijećem, aranžmani različitih predmeta, gradske zidine te motivi dubrovačke kamene arhitekture) rezultat su umjetnikove ustrajnosti na zamisli formiranja plohe slike kao zbroja pojedinih obojenih površina te stvaranja vibrantnosti slike samopoimanjem i međuodnosom pozadine i oblika. To su, rekla bih, kvalitativna eksperimentiranja s bojom, kao temeljnim oblikom Pinova izričaja i osnovnim gradbenim elementom slike. Umjetnik se prepušta boji i nanosi je u gustim potezima stvarajući koloristički razigrane kompozicije u kojima otkriva svoju ljubav prema rodnom kraju“, napisala je u predgovoru kataloga izložbe Andrea Batinić Ivanković.

Josip Pino Trostmann rođen je u Dubrovniku 1938. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1963. godine te postaje članom Hrvatskoga društva likovnih umjetnika. Uz slikarstvo, bavi se i pedagoškim radom. Jedan je od izravnih nastavljača dubrovačke kolorističke tradicije koju je pomogao uspostaviti povjesničar umjetnosti Kost Strajnić. Trostmann slika zavičajne motive i lirske motive prirode, stilski se krečući između impresionizma i ekspresionizma.

Dosada je priredio stotine izložaba, a među značajnijima se ističu samostalne izložbe u Dubrovniku (Umjetnička galerija Dubrovnik), Splitu (palača Milesi, Galerija Kula), Budvi, Zagrebu (Klovićevi dvori, Moderna galerija, Muzej za umjetnost i obrt) i Apeldoornu.

Dobitnik je nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (2013.) za najviša dostignuća na polju umjetnosti. Živi i stvara u Dubrovniku.

Izložba ‘Raskoš ljeta’ će u Galeriji GKS-a biti otvorena do 8. kolovoza.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content