Home Novosti Učenici i nastavnici Srednje škole Metković na Erasmus mobilnosti u Finskoj i...

Učenici i nastavnici Srednje škole Metković na Erasmus mobilnosti u Finskoj i Estoniji

Domaćin mobilnosti bila je partnerska škola Saku Guumnasium.

 

Učenici Srednje škole Metković Zoran Primorac, Lana Dominiković, Mia Simić i Ante Barišić u pratnji profesora Petra Nikolića i Nikoline Anković sudjelovali su zajedno s kolegama iz partnerskih škola iz Portugala, Estonije, Italije, Grčke i Cipra na aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja u Estoniji od 14. do 19. srpnja u okviru Erasmus+ projekta People Organising Redevelopment Technology and Sustainability – P.O.R.T.S.

Domaćin mobilnosti bila je partnerska škola Saku Guumnasium. U okviru projektnih aktivnosti učenici su posjetili talinsku luku u kojoj su se upoznali s poviješću luke, trenutnim aktivnostima te planovima za budućnost s naglaskom na održivost i zelenu tranziciju. Prvi dan mobilnosti organiziran je i posjet Pomorskom muzeju u Tallinnu. Nakon aktivnosti u interaktivnom muzeju, škola domaćin organizirala je interkulturalnu večeru u tradicionalnom estonskom selu Metsanurme. Drugi dan mobilnosti učenici su posjetili dvorac Rakvere te se upoznali s poviješću i kulturnim znamenitostima Estonije. U povratku uz dvorca Rakvere, organiziran je posjet u Viru bog te vodopad Jagala. Treći dan mobilnosti organizirane su edukativne aktivnosti u okviru teme projekta – luke. Svi međunarodni timovi predstavili su aktivnosti u nacionalnim lukama koje su proučavali u projektu te su sudjelovali i u radionici u kojima su raspravljali o sličnostima i razlikama, ali i važnostima luka u njihovim zemljama. Tijekom radionice raspravljali su i o idejama za tzv. Smart Green Port koji će se izraditi u 3D modelu te će biti konačni rezultat projekta. Predstavljen je i vodič “In My Port” za svaku luku koja se proučavala u projektu. Nakon radionice, učenici i nastavnici posjetili su Seaplane Harbour u Tallinnu. Četvrti dan mobilnosti učenici i nastavnici upoznali su se turističkim mogućnostima luke u Tallinnu te su imali priliku posjetiti Helsinki, glavni grad Finske u kojem su posjetili i helsinšku luku. Peti dan mobilnosti učenici su se upoznali s estonskim obrazovnim sustavom koji je jedan od najboljih u Europi i svijetu. Škola domaćin je moderna škola koja između ostalog ima i kazališnu dvoranu, sportsku dvoranu s bazenom i saunom, kabinete za domaćinstvo, kutak za odmor, kantinu itd. Učenici u školi borave od 8 do 16.30, nastavni sat traje 70 minuta, deset minuta traje mali, a sat vremena veliki odmor. Ravnatelj škole naglasio je da su Erasmus+ projekti važni za obrazovni sustav jer motiviraju učenike i potiču kreativnost i inovacije.
 
Organiziran je posjet modernoj gradskoj vijećnici u kojoj je organiziran i domjenak te podjela certifikata o sudjelovanju te Europass certifikati. Završna mobilnost u okviru ovog projekta održava se u Italiji od 25. do 29. srpnja 2022. godine.
 
 
Exit mobile version
Skip to content