Home Novosti Gradska uprava Metković među tek četiri grada u Hrvatskoj s pozitivnim prirodnim prirastom

Metković među tek četiri grada u Hrvatskoj s pozitivnim prirodnim prirastom

Samo četiri hrvatska grada – Solin, Metković, Vrgorac i Dugo Selo, u prošloj su godini imali pozitivan prirodni prirast, odnosno više rođenih nego umrlih, pokazuju objavljeni podatci Državnog zavoda za statistiku.

 

Samo četiri hrvatska grada – Solin, Metković, Vrgorac i Dugo Selo, u prošloj su godini imali pozitivan prirodni prirast, odnosno više rođenih nego umrlih, pokazuju ovih dana objavljeni podatci Državnog zavoda za statistiku, a koje se u svojoj analizi obradio portal gradonačelnik.hr.

Prošle je godine u Hrvatskoj rođeno 663 beba više nego 2020. ali je umrlo čak 5.689 osoba više nego godinu ranije. Prirodni prirast je bio negativan  u svim županijama, a tek u 25 gradova i općina pozitivan, i tu najbolje stoje gradovi i općine iz Splitsko-dalmatinske županije. Najmanji minus bilježi Međimurska županija koja ima i najbolji vitalni indeks.

Kada su u pitanju četiri grada s pozitivnim trendovima, Solin je u prošloj godini imao 56 rođenih više nego umrlih, Metković devet, Dugo Selo šest, a Vrgorac sedam.

„Izuzetno nam je drago što je Metković i ove godine među gradovima koji su ostvarili pozitivan prirodni prirast. Poznato je kako od početka prvoga mandata kontinuirano radimo na demografskom razvoju, a u skladu s tim uveli smo niz mjera, programa i aktivnosti kojima ga potičemo. Osim mjera pronatalitetne politike, provodimo i različite projekte kojima želimo izravno utjecati na povećanje kvalitete života svih naših sugrađana, pa tako i mladih obitelji. Najnoviji podatci Državnoga zavoda za statistiku o broju novorođenih beba u 2021. te prirodnome prirastu pokazuju nam kako u tome i uspijevamo. Ti podatci svakako su nam i motivacija za daljnji rad. Ulaganje u djecu i mlade svakako je najbolja investicija u našu budućnost te ćemo nastaviti težiti kvalitetnim programima i projektima pomoću kojih će Metković ostati na listi gradova s pozitivnim trendovima po pitanju demografske politike’, istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan za portal gradonačelnik.hr.

Metković je, tako, apsolutni rekorder među gradovima po povećanju naknada za bebe u proteklom mandatu – izdvajanja za bebe su povećali za gotovo 20 puta.

U 2017. Grad Metković nije isplaćivao naknade za bebe osim za treće i četvrto, odnosno svako iduće dijete u obitelji, po 800 i 1.200 kuna. Nova gradska uprava uvela je naknade za bebe i za 1. i 2. dijete, te povećala postojeće pa su roditeljima od 1.siječnja 2018. počeli isplaćivati po 1.000 kuna za prvo, 1.200 za drugo, 1.400 za treće i po 2.000 za četvrto i svako iduće dijete u obitelji, a naknade su ponovo povećane prošle godine, pa mladi roditelji u Metkoviću danas dobivaju po 2.500 za prvo, 3.500 za drugo, 4.500 za treće, po 5.500 za četvrto i svako iduće dijete u obitelji, te za peto i svako sljedeće dijete 15.000 kuna. Proračunu u 2021. za bebe je osigurao povećanje od impozantnih – 1.829 posto u odnosu na iznos iz 2017.- odnosno sa 32.800 na 600 tisuća kuna.

Slična je priča i sa stipendijama – tu povećanje u istom razdoblju iznosi 724,64 posto, ili konkretno u 2017. za studente je bilo isplaćeno 55.200 kuna, a ove godine se planira 400.000 kuna. Prije četiri godine Metković je dijelio i samo osam stipendija po 400 kuna mjesečno, a danas dijeli 34 mjesečne stipendije po 1.200 kuna, što je jedan od većih iznosa u RH. Imaju i kategoriju stipendija za studente s invaliditetom, pri čemu broj stipendija odgovara broju prijavljenih studenata. Među rijetkima su i koji dodjeljuju novčane nagrade najboljim učenicima za posebna postignuća, za što izdvajaju 30 tisuća kuna godišnje, a pokrivaju im i trošak dvije povratne karte ili 4 jednosmjerne do mjesta studiranja. Povećali su i broj korisnika prava na sufinanciranje prijevoza učenika.

Veliku olakšicu mladim obiteljima donijelo je i smanjenje učešća roditelja u cijeni vrtića. Još 2018. smanjili su cijenu za otprilike 20 posto, a kao rezultat su u odnosu na razdoblje prije četiri godine dobili stotinjak upisane djece više. Uz pojačan interes za upise u vrtić, pojavila se i potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima, pa su se nakon adaptacije boravišnih prostorija i izgradnje sustava oborinske odvodnje na igralištu, u Središnjem dječjem vrtiću, odlučili na dogradnju DV ‘Radost’, te na uređenje Područnoga vrtića u prigradskom naselju Vid.

Trudili su se osigurati i kvalitetan program u obrazovanju najmlađih. U tom pogledu, postali su jedan od vodećih gradova u zemlji po visini povučenih EU sredstava za unaprjeđenje rada vrtića. Uveli su niz novih programa, zaposlili 22 djelatnika i nabavili opremu u vrijednosti blizu 1.000.000 kuna. Nadalje, osim što je Grad Metković dodijelio znatna sredstva za opremanje školskih ustanova te time i povećanja standarda u obrazovanju, uveli su i različite olakšice učenicima osnovnih i srednjih škola. U 2018./2019. učenicima od 2. do 4. razreda osnovnih škola financirali su nabavku školskih udžbenika, a od pretprošle školske godine sufinanciraju nabavu školskoga pribora i dodatnog materijala, u iznosu od 300 kn po djetetu, za što su osigurali – 400.000 kuna.

„Svjesni smo kako je ulaganje u djecu i mlade zapravo najbolja investicija u našu budućnost i gospodarski razvoj i stoga ćemo iz našega proračuna u novom mandatu izdvojiti dodatna sredstva za neke nove mjere pomoću kojih će Metković ostati na listi gradova s pozitivnim trendovima po pitanju demografske politike“, kaže gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Izvor: gradonačelnik.hr
Exit mobile version
Skip to content