U Mliništu održan susret Bogu posvećenih osoba iz doline Neretve

 

Susret svećenika, redovnika i redovnica iz doline Neretve održan je u subotu 30. srpnja u župi Vidonje, a misu u župnoj crkvi u Mliništu predslavio je hvarski biskup Ranko Vidović.

Biskup Vidović na početku je prenio pozdrave umirovljenoga splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića koji je trebao predsjedati slavljem, te pozvao vjernike da se mole za njega, kao i jedni za druge. Naglasio je da je ta milosna cirkulacija koja kruži u vjernicima po zajedničkoj molitvi, prava istinska moć i snaga.

Kino_baner
Kino_baner

Homiliju je započeo razmišljanjem o rečenici mons. Barišića sa svoga biskupskog ređenja u Hvaru: „Neretva je hrvatska Galileja, a župa Vidonje Nazaret!“ Kad je Gospodin zahvatio svojim svjetlom u našu stvarnost, kad smo doživjeli preobraženje, proslavio se na jedan poseban način u našoj hrvatskoj Galileji, proslavio se kroz vjeru naroda – ustvrdio je.

Iz župe Vidonje potječe 50-ak svećenika i 100-tinjak redovnica. Kao domaćin susreta, sve nazočne, uz zahvalu i onima koji nisu mogli biti nazočni, zbog bolesti ili obveza, pozdravio je župnik don Mladen Margeta. Pročitao je i čestitku naslovnog ninskog nadbiskupa Martina Vidovića, koji također nije mogao biti nazočan. Nadbiskup je istaknuo radost zbog takvog susreta, te potaknuo sve na vjernost i ustrajnost. Svoju molitvu uz blagoslov povjerio je Presvetom Srcu Isusovu, Prečistom Srcu Marijinu i Presvetom Trojstvu.

Potom je fra Josip Repeša prenio čestitke i pozdrave splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolite Dražena Kutleše, koji također nije mogao biti prisutan.

Fra Josip je spomenuo i dvojicu mučenika vjere rodom iz doline Neretve, prema svom osobnom uvjerenju, vjerujući da će to i Crkva potvrditi – mučki ubijenog biskupa Josipa Marije Carevića, kojemu se na žalost ni danas ne zna za grob, kao i don Radovana Jerkovića i niza drugih svećenika, redovnika i redovnica, koji su zbog svog odgovora Gospodinu podnijeli mnoga mučeništva.

Fra Josip Repeša i don Jure Bjeliš su prije tri godine bili povjerenici za duhovna zvanja. Tada su prvi put organizirali susret svećenika, redovnika i redovnica iz doline Neretve. Želja im je bila doći ponovno u rodni kraj, zahvaliti Bogu za klicu zvanja, potaknuti nova, te organizirati svake godine takve susrete. Uz zajednički izmoljenu molitvu Dobrom Pastiru za svećenička i redovnička zvanja, fra Josip je pozvao sve nazočne da uz molitvu krunice, mole i tu molitvu, te na molitvu potaknu i druge.

Izvor: smn.hr

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content