Predstava za djecu ‘Sretna kućica’ u ponedjeljak u Gradskome parku

 

U organizaciji Gradske knjižnice Metković u ponedjeljak, 5. rujna u Gradskome parku s početkom u 18:30 održat će se predstava za djecu ‘Sretna kućica’.

Predstava traje pola sata, ulaz je slobodan, a prilagođena je za djecu od tri godine te starije. U slučaju kiše, održat će se u Gradskoj knjižnici Metković. 

Predstava za najmlađe Sretna kućica autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz, u režiji Morane Dolenc nastala je prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas s ilustracijama Darka Macana. Napisana je prema istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana.

Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu, ustrajnosti i samoodricanju, koji uvijek donose plodove.

Ova mala putujuća predstava, na maštovit i poučan način približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.

Slikovnica Sretna kućica 2014. godine na sajmu knjige Interliber osvojila je književno-likovnu nagradu Ovca u kutiji za najbolju slikovnicu prema odabiru dječjeg žirija kojeg je činilo 241 dijete u dobi od pet do deset godina

Predstava Sretna kućica dobila je nagradu dječjeg žirija Zlatna žirafa za najbolju predstavu festivala 2020. na 31. poletnom lutkovnom pristanu u Mariboru, Slovenija te nagrada za najbolju scenografiju Luči Vidanović na 1. festivalu lutkarske umjetnosti u Mostaru 2021., BiH
 
Autorice dramatizacije: Ivana Đula i Milica Sinka

Redateljica: Morana Dolenc

Dramaturginja: Ivana Đula

Scenografkinja i kreatorica lutaka: Luči Vidanović

Skladatelj: Sandi Bratonja

Oblikovatelj svjetla: Sanjin Seršić

Izvodi: Zlatko Vicić

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije