Home Novosti Lokalno Metković među najuspješnijim gradovima u RH po broju prvi put upisanih vrtićana

Metković među najuspješnijim gradovima u RH po broju prvi put upisanih vrtićana

Kao i svake godine početkom pedagoške godine, portal gradonačelnik. hr istražio je kakva je situacija po broju upisanih vrtićana u hrvatskim gradovima.

 

Kao i svake godine početkom pedagoške godine, portal gradonačelnik. hr istražio je kakva je situacija po broju upisanih vrtićana u hrvatskim gradovima.

Ovog puta su se usmjerili na one prvi put upisane u vrtiće. Istraživanje je obuhvatilo otprilike stotinjak gradova, preciznije 103, a među njima tek njih 36, dakle otprilike trećina, ima porast broja prvi put upisanih vrtićanaca u odnosu na prošlu predškolsku godinu, piše gradonačelnik.hr. 

Promatramo li trend povećanja prvi put upisanih vrtićanaca u 2022./2023. u odnosu na 2021./2022. prema postotku, prednjači Osijek s 49.2 posto, a slijede ga Vrlika (42.9 posto) i Donja Stubica (28.6 posto). Deset najbolje rangiranih gradova čine i Sveti Ivan Zelina, Vukovar, Pleternica, Trogir, Lepoglava, Pazin i Biograd na Moru, čije se povećanje kreće u rasponu od 13.5 posto do 20.6 posto porasta. Povećanjem iznad 10 posto može se pohvaliti 18 gradskih središta.

Gledamo li trend u apsolutnim brojkama, najveći je porast opet u Osijeku, koji je ove godine dobio 254 nova vrtićanca više nego lani, odnosno, njih ukupno 770. Drugu i treću poziciju dijele Vukovar i Pleternica s 35 mališana više prvi put upisanih u vrtić, dok ih je u Šibeniku 26 više u odnosu na 2021./2022. Popis deset najuspješnijih čine još Koprivnica, Sisak, Sveti Ivan Zelina, Metković, Bjelovar i Poreč gdje se broj povećao u rasponu od 19 do 25 prvi put upisanih vrtićanaca. 

Prema broju upisanih na svakih tisuću stanovnika, na prvom je mjestu uvjerljivo Imotski s 43,5 vrtićanca, potom Belišće s 27.4, Pleternica i Beli Manastir s po 26.0 vrtićanaca. Na listi najbolje rangiranih su i Opuzen, Čakovec (kao jedini veliki grad), Buje, Županja, Metković (jedini srednji grad) i Pag, u kojima se brojke „per capita“ kreću između 12.2 i 14.7 novoupisanih polaznica i polaznika vrtića na 1.000 stanovnika.

Izvor: Gradonačelnik.hr
Exit mobile version
Skip to content