‘Tamo gdje palme cvatu’ – u Galeriji GKS-a Metković otvorena izložba fotografija Zvonimira Atletića

Povodom 34. godišnjice smrti oca Ante Gabrića u Gradskom kulturnom središtu Metković sinoć je otvorena izložba fotografija „Tamo gdje palme cvatu“ fotografa Zvonimira Atletića.

 

Na jučerašnji dan, 20. listopada 1988. godine umro je sluga Božji otac Ante Gabrić –  hrvatski katolički svećenik, isusovac i misionar koji je rođen u Metkoviću 1915. godine.

U Indiji je osnivao male seoske škole, kapelice i bolnice, a talentiranu djecu je slao na dodatno školovanje. Za života je pokrstio na tisuće ljudi,  a u svojem radu i humanitarnom djelovanju često je surađivao s Majkom Terezom.

Povodom 34. godišnjice smrti oca Ante Gabrića u Gradskom kulturnom središtu Metković sinoć je otvorena izložba fotografija „Tamo gdje palme cvatu“ fotografa Zvonimira Atletića. Na otvorenju izložbe govorili su p. Mirko Nikolić, vicepostulator kauze za proglašenje blaženim oca Ante Gabrića, novinar Ivan Ugrin, predsjednica Zaklade ‘Otac Ante Gabrić’ Violeta Oršulić te autor Zvonimir Atletić, a program je moderirala Ivana Čarapina.

Izložba prikazuje seriju vrlo sugestivnih fotografija na kojima je autor prije više od 40 godina pratio i snimao najvećeg hrvatskog misionara 20. stoljeća oca Antu Gabrića i njegove vjernike u misijskim postajama, na obalama Gangesa u dalekoj Bengaliji.

Izložba je postavljena u organizaciji Zaklade Otac Ante Gabrić i Veleposlanstva Indije, uz podršku Grada Metkovića s ciljem organiziranja događanja u domovini i inozemstvu koja komuniciraju sa širokom publikom svih generacija i govore o ljudskoj i duhovnoj veličini Sluge Božjega oca Ante Gabrića i želji da uskoro bude uzdignut na čast blaženika i sveca.

U sklopu programa otvorenja premijerno je prikazan spot za pjesmu ‘Oda ocu Anti Gabriću’ koju izvodi Klapa ‘Metkovke’. Pjesmu potpisuju Ivo i Fani Nuić, aranžman Jašar Murtezani, a režiju spota Aleksandra Lukić Skelić. Snimatelj je bio Marin Veraja. Klapu Metkovke čine Anđela Brečić, Nataša Borovac, Aleksandra Lukić Skelić, Ivanka Šešelj, Vedrana Bušić i Tereza Gabrić.

Izložba je do sada predstavljena u Dubrovniku, Korčuli, Blatu, Šibeniku i Solinu, a nakon Metkovića svoje putovanje nastavit će i drugim gradovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U Galeriji gradskoga kulturnog središta Metković bit će otvorena do 1. studenoga.

Otvorenju izložbe prethodila je i sveta misa u crkvi sv. Ilije koju je prevodio p. Marko Nikolić.
Exit mobile version
Skip to content