‘Voljeno Metkoviću na dar’ – u Gradskoj knjižnici svoje radove izložili metkovski fotografi

 

U Gradskoj knjižnici Metković sinoć je otvorena izložba fotografija ‘Voljenom Metkoviću na dar’. Povodom 600. obljetnice prvoga pisanoga spomena grada Metkovića svoje fotografije su izložili Ana Taslak Prusac, Nikša Margeta, Ivica Jerković i Marin Veraja.

Na svim fotografijama zastupljeni su motivi grada i okolice koji su, ujedno, i najveća inspiracija ovim metkovskim fotografima.

U nastavku dio njihovih promišljanja koja preuzimamo iz kataloga izložbe.

„Fotografiram svijet oko sebe, svakodnevne životne trenutke koje bilježim u prolazu, instinktivno. Dolina Neretve i Metković riznica su fotografskih motiva i još uvijek možemo naići na scene koje svjedoče o jednom životu koji polako nestaje“, istaknula je Ana Taslak Prusac.

„Tragajući za neretvanskim simbolima i tom vječito zahvalnom naturalistikom, tj. mojim početničkim ishodištem, u konačnici sam pronašao oslonac u pripovjedačkoj fabuli life fotografije i uvijek neiscrpnih uličnih prispodoba“, naglasio je Nikša Margeta.

„Neretva je vječna inspiracija, bilo za juga ili bure, za jutarnje izmaglice ili pak na smiraju dana. U posljednje vrijeme sve se više okrećem sakralnoj preokupaciji. Volim mir i tišinu prirode. Ono što ti priroda ponudi od toga pokušavaš izvući najbolje. Nema kalkuliranja i namještanja, već onog što ti priroda kadrira na kraju dana i gdje pronađeš svoj mir“, istaknuo je Ivica Jerković.

„Moj ozbiljniji pristup fotografiji počinje 2007. i od tada do danas gotovo i nema dana da nisam snimio poneki motiv. Kada mogu birati što taj dan fotografiram, najradije volim snimati motive grada, ljepote i mjesta naše doline i one neke, obične, svakodnevne trenutke – nekad s ljudima u kadru, nekad i bez njih“, naglasio je Marin Veraja.

Kako je istaknula prilikom otvorenja ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović, izložba je humanitarnoga karaktera. Naime, slike se mogu kupiti, a sav prihod namijenjen je akciji za kupnju mamografa u Domu zdravlja Metković, koju je pokrenula Udruga Život.

Vezane vijesti

Najnovije vijesti

Kategorije

Skip to content