‘Noć muzeja’ privukla 1840 posjetitelja u metkovske muzeje

Pod sloganom 'Muzeji su važni' sinoć je održana 18. Noć muzeja u Hrvatskoj, koju od 2005. organizira Hrvatsko muzejsko društvo.

 

Pod sloganom ‘Muzeji su važni’ sinoć je održana 18. Noć muzeja u Hrvatskoj, koju od 2005. organizira Hrvatsko muzejsko društvo.

U programu manifestacije tradicionalno su sudjelovala i dva metkovska muzeja – Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona u Vidu. Nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, tijekom koji se manifestacija održavala u digitalnom obliku, sinoć je bilo zaista lijepo vidjeti brojne posjetitelje koji su posjetili oba muzeja. Posebno lijepo bilo je vidjeti one najmlađe, kojih je bilo u zaista velikom broju. Prema podatcima koje smo dobili, oba muzeja posjetilo je ukupno 1840 posjetitelja, od čega ih je u Prirodoslovnome muzeju bilo 851, a u Arheološkome muzeju Narona 989. 

Prirodoslovni muzej Metković u manifestaciji je sudjelovao zanimljivim programom ‘Pričajmo/ učimo/ dijelimo sjećanja po starinski u muzeju’. Stariji sugrađani tijekom večeri su podijelili svoja sjećanja na vremena u kojima se vršila sadnja duhana i otkup u zgradi Vage, u kojoj se danas nalazi Muzej te su se prisjetili na život u Metkoviću i Neretvi u godinama kada je nastala ornitološka zbirka – temelj današnjega Muzeja.  Osim toga, posjetitelji su tijekom cijele večeri mogli uživati u razgledu stalnoga postava Muzeja, a ulaz je bio slobodan.

Arheološki muzej Narona u Vidu također je svojim posjetiteljima pripremio zanimljiv program, a započeo je otvorenjem izložbe fotografija ‘Kamene gomile’. Fotografije su snimljene tijekom terenskog pregleda prostora Metkovića i Zažablja 2021. i 2022. g. u sklopu višegodišnjeg projekta Arheološka karta delte Neretve. U ovoj zelenoj oazi Hrvatske gomile su bile neizbježne pri svakoj šetnji prirodom jer su najbrojnija i  najuočljivija arheološka nalazišta ovog prostora. U sklopu programa održane su i radionice za djecu i odrasle ‘Izradi antički mozaik’ te igraonice ‘Napravi pretpovijesnu kamenu gomilu’. Za posjetitelje su organizirana i stručna vodstva kroz stalni postav, a ulaz u Muzej je tijekom cijele večeri bio slobodan.

Exit mobile version
Skip to content